Erişilebilirlik

Paris ve Londra'da Grevler Ulaşımı Felce Uğrattı


İngiltere ve Fransa’da işçiler, kesinti ve ekonomik önlemleri protesto etmek amacıyla greve gitti.

Dün başlayan grevler yüzünden Londra ve Paris’te ulaşım felce uğradı, okullar açılmadı.

İngiliz ulaştırma sektörü çalışanları 800 metro çalışanının işten çıkarılma planlarına karşı çıkıyor. Grevciler, işten çıkarmaların her gün 3 milyon yolcunun seyahat ettiği metro şebekesinde ulaşım güvenliğini tehdit edeceği uyarısında bulunuyor.

Fransa’daysa sendikalar Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarmasını protesto ediyor. Sarkozy, emekli maaşlarının dengelenmesi ve artan bütçe açığının azaltılması için bu kararın gerekli olduğunu savunuyor.

Avrupa Birliği maliye bakanları, bu yıl başında tüm kıtada borsaları sarsan borç krizini görüşmek üzere bugün Brüksel’de bir araya gelecek.

Grevler ülkesi Fransa’da bugün yine hayat durdu. 7 Sendika Konfederasyonu, sivil toplum örgütleri ve sol muhalefetin çağrısıyla 2,7 milyon çalışan sokağa dökülerek, Parlamento’da görüşülmesine başlanan emeklilik reformunu protesto etti.

Parlamento’da ise muhalefet adı yolsuzluk iddialarına karıştığı halde emeklilik reformunu Genel Kurul’da savunan Çalışma Bakanı Eric Woerth’e karşı öfkesini dillendirdi

Paris başta olmak üzere Fransa’nın bütün büyük kentlerinde Katılımın artmasında Hükümetin Roman politikası ve Emeklilik reformunu getiren yasayı yürüten Çalışma Bakanı Eric Woerth’ün L’Oreal yolsuzluğuna bulaşması da etkili oldu.

Ülke genelinde 180 kortejden yürüyüşe geçen çalışanların sayısı sendikalara göre 2,7 milyonu aştı. İçişleri Bakanlığı ise katılımı 1,1 milyon olarak açıkladı. Greve, başta eğitim, ulaşım ve havacılık sektörü olmak üzere, enerji, telekom, sağlık, postane, adliye çalışanları ve özel sektör çalışanları katıldı. Tüm sektörlerde yaşanan yoğun katılım nedeniyle ülkede adeta yaşam durdu, uçak, tren ve metro seferleri asgari seviyeye indirildi, trafik tıkandı, okullar, postaneler kapandı, kamu hizmetleri aksadı, hastanelerde asgari servis verildi. Özel sektörden de ülkenin Alcatel, Peugeuot, Renault, Airbus gibi ekonomi devleri, Devlet Televizyonları ve Radio France’a bağlı radyolar da greve destek verdi.

Çalışanlar dışarıda hükümeti protesto ederken, Fransız Ulusal Meclisi’nde de emeklilik reformunun bir hafta sürecek görüşmeleri başladı. Fransız televizyonları sokaktaki milyonlarca protestocuyu ve Meclis’teki hararetli tartışmaları aynı anda canlı yayınladı. Görüşmeler öncesi tüm siyasi parti grupları toplanarak yasaya ilişkin tavırlarını belirledi. Ana muhalefet Sosyalist Parti PS, Genel Kurul’da yasaya sert müdahale edeceklerini belirtirken, Komünist Parti PCF reforma karşı toplanan 100 bin imzalı mektubu Parlamento Başkanlığı’na sundu.

Görüşmeler başlamadan önce bir mesaj da yasanın mimarı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den geldi. Sarkozy, grevler sürerken hükümete « Geri adım atmayın. Emeklilik yaşı dışındaki maddelerde de müzakere olurken dikkatli olun” mesajını verdi. Sarkozy, gönrüşmelerden önce “Zaten yetersiz olan emeklilik maaşlarının indirilmeyeceğini ve vergilerin yükseltilmeyeceğini açıklayarak,” tansiyonu düşürmeye çalıştı

Yasa üzerinde ilk gün yapılan görüşmelerde Çalışma Bakanı Eric Woerth’ün sesi sık sık muhalefet tarafından kesildi.

Çalışma Bakanı Woerth, sokaktan verilen mesajları anladıklarını ancak emeklilik yaşını 67’e kadar çıkaran diğer avrupa ülkelerine oranla daha kabul edilebilir bir reform önerdiklerini ve geri adım atmalarının sözkonu olmadığını söyledi.

Hafta boyunca yasa Meclis Genel Kurulu’nda görüşüdükten sonra 15 Eylül’de oylanacak. Hükümet bu süre içinde sendika temsilcileri ile görüşerek uzlaşma arayacak. Sendikalar ise 2.7 milyon kişinin desteğini almanın gücüyle, “Eğer hükümet bu sesi de duymazsa yeniden greve gideriz” mejajını verdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG