Erişilebilirlik

Paris'teki Kanlı Saldırıları IŞİD Üstlendi


Fransa’nın başkenti Paris’te dün en az 129 kişinin ölümüne yol açan kanlı terör saldırılarını IŞİD üstlendi. Yeni saldırılar olmaması amacıyla kent sokaklarında askerler devriye geziyor.

Paris Başsavcısı François Molins, canlı yayında yaptığı son açıklamadaölü sayısı 129, yaralı sayısını da 99'u ağır olmak üzere 352 olarak açıkladı.

IŞİD cuma gecesi Paris’te eş zamanlı olarak gerçekleştirilen altı saldırıyı üstlendi, eylemlerin Irak ve Suriye’de düzenlenen hava saldırılarına misilleme olduğunu bildirdi. IŞİD internetten yayınladığı mesajda, Fransa ve destekçilerinin örgütün “hedefinde olmaya devam edeceğini” bildirdi.

IŞİD internetteki mesajını destekçileri aracılığıyla Arapça ve Fransızca yayınladı. Örgütün bayrağını taşıyan ve daha önceki açıklamalara benzeyen mesajın orijinal olup olmadığı kesinlik kazanmadı. Ancak terör uzmanları eylemlerin IŞİD tarzı olduğundan kuşku duymuyor.

IŞİD’in Fransa liderlerine yönelik mesajında “Haçlı saldırısının başında oldukları, ‘peygamberimize’ küfür ettikleri, Fransa’da İslam’a karşı savaş çığlıkları attıkları, Paris’in çürümüş sokak ve caddelerinde bir işe yaramayan savaş uçaklarıyla hilafet topraklarındaki Müslümanlar’ı vurdukları sürece ölüm kokusu burunlarından gitmeyecek” deniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkede üç gün ulusal yas ilan etti. Hollande dehşet dolu geceden IŞİD’i sorumlu tuttu ve saldırganlara merhamet edilmeyeceğini söyledi.

Saldırganları bulma sözü veren Hollande “Fransa bu barbarlığı yenecek” diye konuştu. Güvenlik kuvvetlerini en üst derecede alarma geçiren Hollande yarın Antalya’da yapılacak G20 zirvesine yapacağı katılımı iptal etti.

Fransızlar cumartesi gününe olağanüstü hal ilanıyla uyandı. Halka evlerinde kalma çağrısı yapıldı. Turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Eyfel Kulesi, ikinci emre kadar ziyaretlere kapatıldı.

Saldırgan olduğu teşhis edilen sekiz kişi dün ölü ele geçirildi, ancak bu kişilerin kimlikleri henüz açıklanmadı. Bunlardan yedisi, üzerlerindeki bombalı yelekleri infilak ettirmeyi başarırken, sekizincisi polis tarafından vurularak öldürüldü. Halen kaçmayı başardığı düşünülen olası saldırganlar, diğer militanlar ve olası suç ortakları için geniş çaplı bir arama başlatıldı.

Fransızların çoğu, evlerinde kalmaları uyarıları üzerine normal hafta sonu faaliyetlerini iptal etti. Sokağa çıkan çok sayıda Fransız kapalı dükkanlar ya da devriye gezen Fransız askerleriyle karşılaştı. Paris sokaklarında 1500 Fransız askeri devriye görevi yapıyor.

Hollande Antalya’daki G20 zirvesinde Başkan Barack Obama ve diğer liderlerle yapacağı görüşmeleri de iptal etti. Hollande yerine zirveye Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius katılacak.

Cumhurbaşkanı Hollande ayrıca, 21. Yüzyıl Avrupası’nda ilk kez rastlanan bir olaya imza atarak ülkenin kara sınırlarını giriş-çıkışlara kapattı. Ancak havaalanları ve tren istasyonları açık tutuluyor.

Avrupa başkentlerinde de güvenlik önlemleri arttırıldı, çok sayıda Avrupa ülkesinde bakanlar kurulu acilen toplanarak güvenlik önlemlerini görüştü. Fransa dışındaki pek çok Avrupa ülkesinde ve başkentlerinde güvenlik önlemleri arttırıldı. Buna, Suriye konulu görüşmelerin yapıldığı Viyana da dahil.

Paris’teki saldırılarda en ağır kayıp, Bataclan konser salonunda yaşandı. Salona giren militanlar rehin aldıkları sivilleri makineli tüfeklerle taradı, üzerlerine bomba yağdırdı. Salonda bir Amerikan rock müzik grubunu izlemeye gelen binin üzerinde kişi vardı. Seyircilerin çoğu kaçmayı başarsa da burada yüzü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Paris’in diğer bölgelerinde de çok sayıda kişi öldürüldü. İlk patlama Cumhurbaşkanı Hollande’ın da izlediği, Fransa-Almanya milli futbol maçının düzenlendiği Paris Stadı’nın hemen dışında oldu. Patlama statta da hissedildi. Güvenlik birimleri Hollande’ı derhal stat dışına çıkardı. Panik yaşayan çok sayıda seyircinin sahaya inmesi sonucu maç iptal edildi. Yetkililer, bu patlamanın bir intihar eylemcisi tarafından düzenlendiğine inanıyor.

Ayrıca bir Kamboçya lokantasında ölenler olurken, Paris’in bazı kafe ve barlarında da saldırılar oldu.

Paris’te Ocak ayında Charlie Hebdo mizah dergisini hedef alan silahlı saldırı ve sonrasında yaşanan çatışmalarda, derginin en önemli çizerleri ve editörünün de bulunduğu 17 kişi ölmüştü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG