Erişilebilirlik

Paris'te Protesto Mitingi


Aralarında PKK’nın kurucularından Saniye Cansız’ın da bulunduğu 3 PKK’lı kadının kimliği belirsiz kişilerce öldürülmesinin ardından Paris’te toplanan PKK yandaşı Kürtler saldırıyı protesto ettiler. Sayıları 10 bini aşan öfkeli kalabalık, “İntikam” ve “Adalet istiyoruz” sloganları ile Paris’in merkez garlarından Gare de l’Est’ten, Colonel Fabien Meydanı’na yürüdüler. Protesto konuşmalarının ardından yürüyüşe geçen binlerce kişi için Fransız polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Almanya’dan ve Belçika’dan da çok sayıda Kürt’ün katıldığı gösteriye, BDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu KPK Avrupa Kanadı Başkanı Fransız politikacı Helene Flautre, DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Ali Yiğit, Fransız Yeşiller Partisi eski Genel Başkanı Dominique Voynet, Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Fransız Komünist Partisi (PCF) Başkanı Pierre Laurent, Ermeni ve Yezidi yetkililer ile bazı kadın dernekleri destek verdiler. Ellerinde Abdullah Öcalan posterleri ve PKK bayrakları ile gösteriye katılan örgüt yanlıları ise “İntikam” sloganları ve “Adalet istiyoruz. Bu cinayet aydınlatılsın” pankartları ile yürüdüler.

Leyla Zana da katıldı

Colonel Fabien meydanında kurulan büyük sahnede ilk sözü alan BDP Eşbaşkanı Kışanak, Fransa’yı ve Türkiye’yi bu cinayeti aydınlatmaya çağırarak, “Bunun üstünü örtemezsiniz. Aydınlatana kadar biz sizden hesap soracağız. Siz katilleri bulup açığa çıkarmadan biz susmayacağız” diye konuştu. Son konuşmayı ise DEP eski milletvekili Leyla Zana yaptı. Leyla Zana da, yakından tanıdığı Sakine Cansız’ı anlatarak, bu cinayetin barışı hedef aldığını, sorumluların hızla ortaya çıkarılmasını istedi. Yaklaşık 5 saat süren miting ve yürüyüş olaysız sona erdi.

Cenazeler Türkiye’ye nakledilecek

Öte yandan Fransız emniyet birimlerinin otopsi işlemlerini tamamlamasının ardından cenazelerin Pazartesi gününden itibaren ailelere teslim edilmesi bekleniyor. BDP lideri Demirtaş, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’ni arayarak halen Türk vatandaşı olan 3 kadının cenaze işlemlerine ilişkin bilgi aldı. Türk diplomatlar da, uluslararası cenaze nakli prosedürü yerine getirildiği sürece Türkiye’ye nakillerinde bir engel olmadığını bildirdiler.

Cenazeler önce Diyarbakır’a nakledilecek. Burada düzenlenecek geniş katılımlı bir törenin ardından, Sakine Cansız memleketi Tunceli’de, Fidan Doğan Elbistan’da, Leyla Söylemez ise Diyarbakır’da toprağa verilecek.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG