Erişilebilirlik

Paris'te Öldürülen Üç PKK'lı Kadın İçin Anma Töreni


Fransa’nın Başkenti Paris’te uğradıkları saldırı sonucunu yaşamlarını yitiren, aralarında PKK’nın kurucularından Sakine Cansız’ın da bulunduğu üç kadın Paris’te anıldı

Kürt Dernekleri Federasyonu Feyka’nın organize ettiği anma töreninde yapılan basın açıklamasında, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a “Cinayetlerin faillerinin bulunması” çağrısı yapıldı.

Paris’te 9 Ocak’ta öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez, cinayetin birinci yılında, öldürüldükleri tarih ve saatte (saat 13.00) Paris’te anıldı. PKK’lı üç kadının öldürüldüğü La Fayatte Sokağı’ndaki 147 numaralı Kürt Enformasyon Bürosu önünde düzenlenen anma törenine, öldürülen üç kadının yakınları, Kürt ve Fransız dernek temsilcileri ve kadınlar katıldı. Pek çok çelengin gönderildiği ve mesajların okunduğu törene cinayetin üç kurbanın aileleri de katıldı.

Çelenkler arasında İmralı’da tutuklu bulunan ve Türk hükümeti ile doğrudan barış görüşmelerini yürüten Abdullah Öcalan ile PKK yönetiminin gönderdikleri de dikkat çekti.

Yağmur altında yapılan törene Kürtler, ellerinde dev “Adalet İstiyoruz” pankartı ile geldi. “Cinayet aydınlansın, adalet yerini bulsun” sloganları atan katılımcılar, AB, Türkiye ve Fransa isterse Paris’in ortasında gündüz gözüyle işlenen cinayeti çözebileceklerini dile getirdiler.

Fransız İçişleri özel komisyon kurma sözü verdi

Törende yapılan basın açıklamasında, bunun siyasi bir cinayet olduğu öne sürülerek, “Fidan Doğan’ı tanıyorum” diyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a cinayetlerin aydınlatılması çağrısı yapıldı. Basın açıklamasında bir heyetin, İçişleri Bakanı Manuel Valls ile görüştüğü de belirtilerek, Fransız İçişleri Bakanı’nın bir komisyon kurarak cinayetin aydınlatılması için gerekeni yapacakları sözünü verdiği de açıklandı.

Basın açıklamasının ardından, katılımcılar Cumartesi günü üç kadının anısına yapılacak yürüyüşün duyurusunu da yaparak binanın önünden ayrıldı. Cumartesi günü tüm Avrupa’dan ve Türkiye’den gelen katılımcılarla Paris’te büyük bir yürüyüş düzenlenecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG