Erişilebilirlik

Paris'te Askerlere Saldırı


Fransa'nın başkenti Paris'e sınır banliyölerinden Levallois-Perret kentindeki bir askeri kışla önünde saldırı düzenlendi. Fransız anti terör birimi ve İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI)'nün hemen yakınındaki bir askeri kışlaya saldıran zanlı, 2'si ağır olmak üzere 6 askeri yaralayarak kaçtı. Olayın terör saldırısı olup olmadığı yönünde henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kaçan şüphelinin yakalanması için soruşturma başlatılırken, soruşturmayı Paris Anti-terör Savcılığı üstlendi.

Paris'te Askerlere Saldırı: 2'si Ağır 6 Asker Yaralı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Uzun süredir terör saldırılarının hedefi olan Fransa'yı yeniden korkuya salan saldırı, Levallois-Perret kentinde Sentinelle operasyonu çerçevesinde görev yapan askerlerin kaldığı kışlanın önünde gerçekleşti. Saldırgan, binadan çıkmakta olan bir düzine askerin üzerine siyah renkli BMW marka aracını sürdü. Askerlerden 2'si ağır 4'ü ise hafif yararlanırken, yaralı askerler Clamart Percy Askeri Hastanesi'ne kaldırıldı.

Paris polisi, olay yerinden saldırıyı gerçekleştirdiği BMW marka araçla kaçan saldırganı bulmak için operasyon başlattı. Zanlı henüz yakalanmadığı için saldırı amacı net olarak belirlenmese de, olayı soruşturmak için Paris Anti-terör Savcılığı üstlenmesi terör saldırısı olasılığını ön plana çıkardı.

Stratejik kente saldırı

Paris'in en varlıklı banliyölerinden birisi olan ve Paris anti terör birimlerinin merkez binalarının bulunduğu Levallois-Perret kenti adeta bir kale gibi korunuyor. Kentin sağcı belediye başkanı Patrick Balkany, sokaklara yerleştirdikleri onlarca güvenlik kamerası sayesinde tüm kentin güvenliğini izlediklerini dile getirdi. Ancak saldırganın Fransız terörle mücadele özel birimi SDAT ile İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI)'nün merkez binalarının bulunduğu bölgeye 800 metre yakınlıktaki kışlayı hedef alması dikkat çekti.

Siyasetçilerden kınama

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, haftalık olağan güvenlik zirvesini topladığı Elysee Sarayı'nda saldırıyı değerlendirdi. Saldırı, güvenlik zirvesinin hemen ardından toplanan Bakanlar Kurulu'nda da görüşüldü. Toplantının ardından Macron, Savunma ve İçişleri Bakanlarından yaralı askerleri ziyaret etmelerini istedi.

Macron, iki yıldır terörle mücadelede görev yapan ve yorgun düşen ordunun bütçesini 850 milyon Euro kısacağını açıklayınca Genel Kurmay Başkanı istifa etmiş, ordu ile hükümet ilişkisi gerilmişti. Emmanuel Macron, Kasım ayında sona ermesi beklenen Olağanüstü Hal uygulamasını ise bir daha uzatmayacaklarını, onun yerine yeni yasalar getirerek terörle mücadele birimlerinin elini güçlendireceklerini açıklamıştı.

Savunma Bakanı Florence Parly, saldırıyı kınayan yazılı bir açıklama yaparak, "Bu alçak saldırı, terörle mücadele ve Fransız halkını korumadaki kararlılığımızı değiştiremez" dedi. Parly, Collomb ile birlikte yaralı askerleri ziyaret ettikten sonra, yaralı askerlerin hayati tehlikesi olmadığını açıklayarak, "Fransızlara yönelik tehdit her zamankinden daha yüksek, Sentinelle operasyonu da Fransızlar için gereklidir" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Collomb da, saldırganı yakalamak için çok önemli ölçüde güvenlik görevlisinin çalıştığını belirterek, "Saldırının kaza olmadığı, planlı olduğu kesin. Size şu açıklamayı yaptığım anda şahsın nerede olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu.

Orduya 5'inci saldırı

Sentinelle operasyonu 2015'te Charlie Hebdo saldırısının ardından Fransa'da halkın güvenliğini korumak için başlatıldı. Terörle mücadelenin yanısıra caydırıcı etkisi yaratması da hedeflenen Sentinelle Operasyonu'nda görev yapan askerler, sık sık terör saldırılarının hedefi oluyor. Askerlere ilk saldırı Şubat 2015'te Nice kentinde meydana geldi. Ardından Ocak 2016'da Valance kentinde bir caminin önünde askerler saldırı hedefi oldu. Yine Şubat 2017'de Louvre Müzesi'ni koruyan askerler IŞİD'in bıçaklı terör saldırısına uğradı. Mart 2017'da da Orly Havaalanı'nda görev yapan askerler saldırıya uğradı

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG