Erişilebilirlik

Paris’te Ankara Saldırısına Protesto


Paris’te Charlie Hebdo protesto gösterilerinin yapıldığı tarihi Republique Meydanı’nda toplanan bine yakın kişi, Ankara’da meydana gelen ve 86 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı saldırıyı protesto ettiler. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls de saldırıyı kınadı.

Sabah saatlerinde saldırının hemen ardından ilk açıklama Elysee Sarayı’ndan geldi. Elysee’den yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Türk halkına başsağlığı dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı barış için yürüyen onlarca göstericinin ölümüne, yüzlerce kişinin de yaralanmasına yol açan korkunç terör saldırısını kınadı” denildi.

Mısır’da resmi gezide bulunan Başbakan Manuel Valls de, “Korkunç bir saldırı. Soğuk, korku ve isyan duygusu uyandırıyor. Bu zor zamanda, Türkiye’nin ve Türk halkının yanındayız. İlk bakışta terör saldırısı gibi görünüyor. Türkiye’de bir kaç gün içinde seçimler yapılacak. Şimdilik bu saldırı hakkında en ufak bir yorum ya da tahminde bulunmak çok güç” diye konuştu.

Paris’te Republique Meydanı’nda protesto

Seçim çalışmaları nedeniyle Paris’e gelen HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de gösteriye katıldı. Fransız Sol Parti liderlerinden Jean Luc Melanchon, Fransa Alevi Dernekleri Federasyonu, SOS Racisme de protesto gösterisine destek verdiler
Seçim çalışmaları nedeniyle Paris’e gelen HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de gösteriye katıldı. Fransız Sol Parti liderlerinden Jean Luc Melanchon, Fransa Alevi Dernekleri Federasyonu, SOS Racisme de protesto gösterisine destek verdiler

​Bu arada Ankara’daki kanlı saldırı Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan bir kalabalık tarafından protesto edildi. Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDKF)’in çağrısı üzerine Republique’te toplanan kalabalığa Fransız sol partileri de destek verdi. Seçim çalışmaları nedeniyle Paris’e gelen HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de gösteriye katıldı. Fransız Sol Parti liderlerinden Jean Luc Melanchon, Fransa Alevi Dernekleri Federasyonu, SOS Racisme de protesto gösterisine destek verdiler.

HDP bayraklarıyla meydana gelen bir gurup, “Fransa Demokratik Kürt Konseyi, bu insanlık dışı alçak saldırıyı bütün gücüyle kınar. Türkiye halkları, barışın sesini kısmak isteyen bu güçlere karşı geri adım atmayacaktır. Kirli savaşa ve teröre hayır” diye açıklama yaptı. Toplantıda “Barış, inadına barış” sloganları atan kalabalık, saldırının sorumluların bir an evvel ortaya çıkarılmasını istediler.

Baydemir, yaşanan katliamda yaşamını yitirenleri anarken, bu kanlı katliamı gerçekleştiren zihniyetin Kobani’de, Amed’de, Suruç’ta, Adana’da, Mersin’de yaşanan katliamlardaki güçlerle aynı olduğunu ve aynı zihniyetten beslendiğini ifade etti. Baydemir, “İşte barıştan korkanlar, daha açık bir ifadeyle KCK’nin eylemsizlik kararından rahatsızlık duyanlar, Türkiye’nin batı yakasına asker, polis, gerilla cenazesi gelmemesinden dolayı korkanlar barış talebini ve birlikte yaşam talebini kana buladılar” dedi

Paris’te pazar günü yeniden saat 14.00’te aynı meydanda toplanma çağrısı yapıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG