Erişilebilirlik

Paris Saldırısını El Kaide Üstlendi


Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki bürosuna geçen hafta düzenlenen silahlı saldırının sorumluluğunu El Kaide terör örgütünün Yemen kolu üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada saldırının Hz. Muhammed’in öcünü almak için düzenlendiği bildirildi.

Dergi 3 milyon basıldı

Charlie Hebdo dün saldırıdan sonraki ilk sayısını yayınladı. Derginin son sayısının kapağında yine Hz. Muhammed’i yansıtan bir karikatür bulunuyor. Karikatürde elinde ‘Ben Charlie’yim’ dövizi tutan Hz. Muhammed figürü ve üstte ‘Her Şey Affedildi’ başlığı çizili. Dergiyi almak isteyenler bayiiler önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Genellikle haftada 60 bin kopya basılan derginin son sayısı üç milyon kopya basıldı. Derginin yayın yönetmeni, son sayının bayilerde iki hafta satışta kalacağını, derginin İnternet nüshasınınsa İngilizce, İspanyolca ve Arapça olarak da yayınlanacağını söyledi.

“Market saldırısıyla ilgimiz yok”

İnternette yeni yayınlanan video görüntülerinde Arap Yarımadası’ndaki El Kaide örgütünün bir numaralı lideri Nasır El Ansi, 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan Charlie Hebdo saldırısını örgütünün düzenlediği ve finanse ettiğini söylüyor. Nasır El Ansi, video görüntülerinde, saldırıdan bir gün önce bir kadın polisi, saldırının olduğu gün ise Paris’te bir Yahudi marketine baskın yaparak dört kişiyi öldüren Amedi Kulibali’nin El Kaide’yle bir ilişkisi olmadığını, saldırıların aynı zamana denk gelmesinin tamamen tesadüf olduğunu da belirtiyor.

Komedyene tutuklama

Öte yandan Fransız komedyen Dieudonne, sosyal medyada geçen haftaki terör saldırılarını destekler nitelikteki açıklamasının ardından terörü savunmak suçundan tutuklandı. Nazi selamını andıran kol hareketiyle tanınan ve büyük tartışma yaratan komedyen Dieudonne, Yahudi düşmanı olarak nitelendiriliyor.

Ölen polislere ‘onur nişanı’

Geçen haftaki terör eylemlerinde yaşamını yitiren üç polis memuru içinse dün Paris’te anma töreni düzenlendi. Fransız bayrağına sarılı tabutların önünde saygı duruşunda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hayatını kaybeden polis memurlarına ülkenin en itibarlı nişanı olan Legion D’Honneur’un verileceğini duyurdu.

Küdus’teyse saldırılarda ölen dört Yahudi için cenaze töreni düzenlendi.

Fransa’daki terör riskinin hala yüksek olduğunu belirten yetkililer, Yahudi okulları, sinagoglar ve camilerin bulunduğu hassas bölgelerde görev yapmak üzere 10 bin askerin konuşlandırılacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG