Erişilebilirlik

Paris Saldırganlardan Biri El-Kaide Eğitimli


Yemen güvenlik yetkilileri Çarşamba günü Fransa’daki Charlie Hebdo dergisine saldırı düzenleyen kardeşlerden birinin Yemen’deki El-Kaide örgütü tarafından birkaç yıl önce eğitildiğini bildirdi

Amerikalı, Avrupalı ve Yemenli kaynaklar Sait Kouachi’nin 2011 yılında Yemen’e giderek, kısaca AQAP olarak bilinen Arap Yarımadası’ndaki El-Kaide adlı örgütten eğitim aldığını belirtiyor.

El-Kaide’nin Suudi Arabistan ve Yemen’deki kollarının 2009 yılında birleşmesiyle oluşan AQAP, El-Kaide’nin en aktif ve tehlikeli dallarından biri olarak biliniyor.

Yemen’de birçok saldırıya karışan AQAP’ın özellikle ülkenin güneyinde etkili olduğu ve saldırıların çoğunlukla devletin istihbarat ve güvenlik birimlerine odaklı olduğu belirtiliyor.

Yemen hükümetinin yanı sıra, AQAP’ın ülkedeki batılı hedeflere de saldırdığı ve ses getirecek eylemlerde bulunduğu da belirtiliyor. Örgütün “iç çamaşırı bombacısı” olarak bilinen saldırı girişimi Batılı hedeflere karşı planlanan terör eylemi planlarından en fazla akılda kalanı. 2009 yılında örgüt üyesi Nijerya doğumlu Ömer Faruk Abdülmuttalib, Amerika’da inişe geçmekte olan bir uçakta iç çamaşırının içindeki bombayı patlatmaya çalışmış ancak başarısız olmuştu.

Bombalama girişiminden bir yıl sonra İngiltere’de “İlham” isimli bir internet yayın organı açan örgüt, cihat çağrısını buradan yapmaya başladı. Yetkililer, örgüte Avrupa’dan katılan birçok kişinin bu yayın organından etkilendiği ve bomba yapımına dair bilgileri de yine buradan elde ettiği görüşünde.

AQAP ile bağlantılı örgüt üyelerinden biri de Amerika doğumlu imam Enver El-Avlaki. Örgütün üst düzey yöneticileri arasında yer alan El-Avlaki 2011 yılında Amerikan ordusuna ait bir insansız hava aracının saldırısı sonucu öldürülmüştü.

Reuters Haber Ajansı’na konuşan üst düzey Yemenli bir yetkli, Fransa’daki saldırıyı düzenleyenlerden Sait Kouachi’nin Yemen’de eğitim aldığı dönemde Enver El-Avlaki ile de görüştüğünü belirtti.

Dünya, Fransa’daki trajik saldırıya odaklanmışken, aynı gün Yemen’in başkenti Sana’da polis akademisine yakın bir yerde park halindeki bir otomobilde patlayan bomba nedeniyle 30 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, saldırıdan AQAP’ı sorumlu tutuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG