Erişilebilirlik

Paris Orly Havaalanı'nda Saldırı Paniği


APTOPIX France Airport Shooting, تیراندازی در فرودگاه فرانسه
APTOPIX France Airport Shooting, تیراندازی در فرودگاه فرانسه

Fransa'nın başkenti Paris'in güneyindeki Orly Havaalanı ile Kuzeyi'ndeki Stain kentinde iki ayrı saldırı yaşandı. Paris'in kuzeydoğu banliyösü Stain'de 3 polisten birisini yaralayarak kaçan bir zanlı, çaldığı bir arabayla Orly Havaalanı'na gitti.

Orly Havaalanı'nda bir zanlı devriye gezen bir askerin otomatik silahını ele geçirdi. Ancak silahı kullanamadan güvenlik görevlilerin açtığı ateşle olay yerinde öldü. Olay yerine gelen İçişleri Bakanı Bruno Le Roux, iki saldırının aktörünün de aynı kişi olduğunu açıkladı. Saldırganın Paris doğumlu ve 39 yaşında olduğu belirlendi.

Orly Havaalanı'nda, Güney binasında devriye gezen bir askere saldıran bir şüpheli, sabah yerel saatle 08.30'da askerin silahını aldı.

Hemen yakındaki bir mağazaya saklanan saldırgan, diğer askerler tarafından vurularak öldürüldü. Olayda yaralanan olmadı.

Havaalanlarının terörün en önemli hedefi olduğunu bilen yolcular silah seslerini duyunca büyük bir paniğe kapıldılar.

Polis özel güvenlik timi RAID birlikleri, bomba imha ekipleri, askeri güvenlik görevlileri ve havaalanı güvenlik görevlileri derhal operasyon başlattı. Terör saldırılarının ardından Olağanüstü Hal uygulamasıyla kent güvenliğini Sentinelle Operasyonu çerçevesinde askerler sağlıyor.

Bomba imha ekipleri, güvenlik çemberine alınan olay yerinde saldırganın üzerinde patlayıcı kemer ya da benzeri bir patlayıcı olup olmadığını inceledi.

Orly Havaalanı'nda bulunan 3 bin yolcu tümüyle boşaltılırken, yeni iniş yapan yolcular da bir süre uçaklarda bekletildi.

İçişleri Bakanı Bruno Le Roux ve Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian olay yerine gelerek, operasyonu bizzat yönetti. Cumhurbaşkanı François Hollande da yazılı bir açıklama yaparak, "Saldırıyı engelleyen ve hızla ortaya çıkaran polis ve askeri güvenlik güçlerinin cesaretini" selamladı.

Soruşturmayı Paris anti terör savcılığı üstlendi.

Olay nedeniyle Orly Havaalanı'na giden yollar tümüyle tıkanırken, uçuşlar da tamamiyle durdu. Orly'ye ulaşmaya çalışan uçaklar da Charles de Gaulle Havaalanı'na yönlendirdi.

3 polise silahlı saldırı

Orly Havaalanı'na saldırıdan önce, Paris'in Kuzey Doğu banliyösündeki Stain kentinde bir şüpheli saat 07.00 sularında 3 polise silahla saldırdı. Polislerin kimlik kontrolü yaptığı zanlı, elindeki silahla polislerden birisini yaralayarak Clio marka arabasıyla kaçtı. Güneyde Vitry kentine kadar kaçan zanlı burada Clio marka aracı terkederek, Picasso marka bir aracı çaldı. Operasyon için Orly Havaalanı'na gelen polis, çalıntı Picasso marka aracı burada park edilmiş olarak bulunca iki olay arasında bağlantı ihtimali güçlendi.

Zanlı 1978 Paris doğumlu

Olay yerine gelen İçişleri Bakanı Bruno Le Roux, iki olay arasındaki bağlantıyı doğrulayarak, zanlının hem silahlı soygun nedeniyle poliste kaydı olduğunu açıkladı.

Fransız medyası ise zanlının 1978 Paris doğumlu, 39 yaşında bir kişi olduğunu açıkladı. Kimlik tespitinin ardından zanlının babası ve abisi göz altına alındı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG