Erişilebilirlik

Paris Nefes Almaya Başladı


Paris Nefes Almaya Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Paris Nefes Almaya Başladı

Fransa'nın orta ve kuzey bölgesini etkisi altına alan yağışlar ve sel baskınları nedeniyle yaşanan felaket hızını kesmeye başladı. Cuma gününü Cumartesi'ne bağlayan gece Seine nehrindeki yükselme 6.5 metrede durdu. Yağışlar ve sel baskınları nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirdi, 24 kişi yaralandı. Nemours kentinde başlayan sel baskınları Paris'e kadar ulaştı. Şiddetli yağışların yol açtığı sel baskınlarında Parislilerin ayakları suya gömüldü ama 3'üncü gün sonunda kent yeniden nefes almaya başladı.

Paris'in en lüks semtlerinden 16'ıncı Paris'te apartmanların zemin katlarını sel bastı. Paris Belediyesi gün ve gece boyu taşma sınırına yaklaşan Seine Nehri'ni izledi. Paris'i ortadan bölerek geçen Seine Nehri, yer yer 6,5 metreye ulaşsa da, genelde suyun yüksekliği 6m10 civarında kaldı. Seine nehri kenarındaki yürüme yolları ve ağaçlar tepelerine kadar su altında kalırken, nehir kenarındaki cafeler de tavanlarına kadar su aldı.

Kentteki bazı tren hatları ve nehir kenarları ulaşıma kapatıldı. Hafta sonu boyunca da kapalı kalmaya devam edecek.​

Tabanlarından su alan dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre, ünlü resim müzesi Musee d'Orsay ve Paris'in 4 büyük binadan oluşan dev kütüphanesi Biblioteque François Mitterrand önümüzdeki Salı gününe kadar kapatıldı. Turistlerin vazgeçilmez eğlencesi Seine nehri üzerindeki gemi turları da yasaklandı. Doğal felaket ve grevlere rağmen Paris'e gelen tursitler ise en çok Louvre Müzesine giremeyince hayal kırıklığı yaşadı. En sadık tursitler ise yine Louvre'un içine girmeyince, giriş piramidi önünde fotoğraf çektirmeye devam eden Japon turistler oldu.

Bazı turistler, "Bu ancak 100 yılda bir olan bir durum. Paris'in bu anına da tanıklık etmekten mutluyuz" diyerek tatillerinin keyfini çıkarmaya devam ettiler. Bazıları ise 15 gündür güneş görmeyen ve 3 gündür seller altında kalan Paris'te hayli güç anlar yaşadılar ve büyük hayal kırıklığına uğradılar.

Sel bilançosu

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Seine Nehri'nde suların henüz çekilmeye başlamasa da yükselmesinin durduğunu belirterek, "Seine'in taşma ihtimali şimdilik yok. Sular inmeye başlayacak" dedi.

Cumartesi sabahı felaketin bilançosunu çıkaran Başbakan Manuel Valls, sel baskınları nedeniyle toplam 20 bin evin boşaltıldığını, bunların 17 bin 500'ünün Paris ve banliyölerinde gerçekleştiğini dile getirdi. Valls, felakette 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 24 kişinin de ciddi derecede yaralandığını kaydetti. Selin mali bilançosunu çıkaran sigorta şirketleri ise, maddi hasarın 600 milyon Euro civarında olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG