Erişilebilirlik

Paris-Moskova Krizi Derinleşiyor


Fransa'nın Halep için BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar tasarısını veto eden Rusya ile Fransa arasında patlak veren diplomatik kriz derinleşiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Paris ile Moskova arasında yaşanan diplomatik krizin ardından Paris gezisini erteledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, aylar öncesinden belirlenen Paris programı çerçevesinde Ortodoks Katedrali ve Kültür Merkezi açılışına katılması ve Suriye konusunda konuşmak üzere Elysee Sarayı'nda Hollande ile bir araya gelmesi bekleniyordu.

Ancak, geçtiğimiz Cumartesi günü toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, Fransa'nın "Halep'te bombardımanların durdurulması ve ‘’no-bombing zone’’ yani bombalanması yasak güvenli bölge kurulmasını öngören karar tasarısını Rusya'nın veto etmesi ziyareti belirsizliğe itti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya’nın vetosunun ardından, "Rusya'nın Suriye'deki tutumu nedeniyle, şimdi Putin ile görüşüp görüşmemem gerektiği sorusunu kendime soruyorum. Halep'teki savaş suçlarından sonra bu görüşme gerçekten faydalı mı, gerekli mi? Eğer kendisini kabul edersem Putin’e, bu vetonun Rusya'nın imajı açısından çok kötü olduğunu ve kabul edilebilir bir girişim olmadığını söyleyeceğim" sözleri Moskova'yı öfkelendirdi.

Hollande'ın, Rusya'nın desteklediği Suriye ordusu tarafından Halep'teki hastanelerin bombalanmasının "bir savaş suçu" olduğunu belirterek "Sorumluların Uluslararası Ceza Mahkemesi dahil, her platformda hesap vermesi gerektiğini" söylemesi krizi daha da tırmandırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan, "BM Konseyi'nin yetkisini suistimal eden bu girişim ve Fransa’nın tasarısına ön ayak olanlar, uluslararası terörizmin de yardımıyla, anayasal yoldan artık sabit hale gelen Suriye'de rejimi değiştirme isteklerini onaylar niteliktedir" şeklinde sert bir açıklama yapıldı.

Sonuçta Ukrayna ve Suriye krizinde kilit rol oynayan Rusya ile köprüleri atmayı göze alamayan Fransa, Putin'in gezisini, "yalnızca Suriye konusunda görüşmek üzere Elysee'de dar kapsamlı çalışma toplantısı" seviyesine indirerek topu Moskova'ya attı. Bunun üzerine Kremlin Sarayı, Paris ile temasa geçerek ziyareti ertelediğini bildirdi.

"Rusya müttefikimizdir, düşmanımız değil"

Fransız Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, ilişkilerde gelinen durumu "Ne kopma, ne gönül alma" şeklinde özetleyerek, "Yaşanan krize rağmen, Rusya müttefikimizdir, düşmanımız değil" diye konuşarak tansiyonu düşürmeye çalıştı. Her iki ülke yeni bir tarih belirlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Rusya, Suriye krizinin patlak verdiği 2011 yılından bu yana, beşinci kez, Esad rejimini cezalandıran karar tasarısını veto etti.

Putin en son Kasım 2015'te, tüm dünya liderlerini bir araya getiren BM Dünya İklim Anlaşması COP 21 zirvesine katılmak için Paris'e gelmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG