Erişilebilirlik

‘Paris Konferansı’na İran’ın Katılması Uygun Değil’


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla ortak basın toplantısında
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla ortak basın toplantısında

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’ın Pazartesi Paris’te yapılması planlanan ve IŞİD’le mücadelenin tartışılacağı uluslararası görüşmelere İran’ın katılmasının “uygun olmayacağını” açıkladı. Kerry bu açıklamasına gerekçe olarak Tahran hükümetinin Suriye’de Esat rejimine verdiği desteği gösterdi.

Obama yönetimi İslam Devleti (IŞİD) militanlarını “zayıflatma ve yok etme” stratejisi çerçevesinde geniş bir koalisyon kurmaya çalışıyor. Ancak, Irak’ta IŞİD militanlarına karşı mücadele veren Kürt kuvvetlerine silah verse de, İran’ın bu koalisyona katılması öngörülmüyor.

Amerika’nın Sesi’ne demeç veren Dışişleri Bakanı Kerry, Washington ve Tahran’ın Irak’ta IŞİD militanlarıyla mücadele çabalarının birbirinden bağımsız olduğuna dikkati çekti. Kerry bununla birlikte, iki tarafın birbirlerinin atış menziline girmemek amacıyla koordinasyon içinde olduğunu kabul etti.

Ancak koalisyon içinde İran’a daha fazla rol düşmesini isteyen liderler de bulunuyor. Bunlardan biri Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande. Fransız hükümeti Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Çin, Fransa, İngiltere, Rusya ve Amerika’nın katılacağı IŞİD’le mücadele toplantısına ev sahipliği yapacak.

Fransız yetkililer, İran’ın hem Irak, hem de Suriye’deki faaliyetlerinden dolayı koalisyona katılmasını istese de, pazartesi günkü konferans için davetiye listesini henüz hazırlamadıklarını bildiriyor.

Ankara’da gazetecilere açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Devrim Muhafızları’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a yardım ettiğini hatırlatarak, Tahran’ın koalisyona katılmasının uygun olmadığını söyledi, İran’ın hala teröre destek veren bir devlet olduğunu belirtti.

Tahran’la yapılan nükleer görüşmelerde alınan ilerlemeye de dikkati çeken Kerry, bir gün İran’a IŞİD’le mücadelede önemli rol düşebileceğini söylemekle birlikte, bu ülkenin başka ülkelerde şiddet olaylarını kışkırtmaktan uzak durması gerektiğini sözlerine ekledi.

Associated Press haber ajansına konuşan İran’ın Bağdat büyükelçisi, ülkesinin Paris konferansına katılmaktan memnunluk duyacağını, çünkü Irak’ın istikrarının kendi çıkarlarına da uyduğunu, komşularına yardıma hazır olduklarını söyledi.

Kerry, İran’ın Paris konferansına gelmesi durumunda boykot edip etmeyecekleri yönündeki soruyu yanıtlamadı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara temasları sırasında, hem Suriye içinde hem de dışında iç savaştan kaçanlara yardım amacıyla ek 500 milyon dolar ödenek daha ayrıldığını açıkladı.

Kerry ayrıca, emekli Orgeneal John Allen’ın, koalisyon çalışmalarını Pentagon’la koordine etmek üzere Başkan Obama’nın özel temsilcisi olarak atandığını da duyurdu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG