Erişilebilirlik

Paris İklim Değişikliğine Karşı Önlem Alıyor


Paris İklim Değişikliğine Karşı Önlem Alıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Uzmanlar 2050 yılında, dünya nüfusunun üçte ikisinin kentlerde yaşayacağını tahmin ediyor. Ayrıca önümüzdeki 35 yıl boyunca iklim değişikliğinin yeryüzünü daha da ısıtması bekleniyor. Aralık ayında düzenlenecek Birleşmiş Milletler iklim konferansında, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarını büyük ölçüde kısıtlayan bir anlaşmaya varılması umuluyor. Ancak birçok kent yönetimi, BM anlaşmasını beklemeden iklim değişikliğine karşı kendi önlemlerini almaya başladı. Bu kentlerden biri de, Aralık’taki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan Paris.

Paris’te yine sıcak bir gün yaşanıyor. Bu yaz, tüm Batı Avrupa’da çok sıcak geçerken, Paris kayıtlardaki en sıcak Temmuz ayını yaşadı.

Bilimadamları, havanın ısınmaya devam edeceğini ve iklim değişikliği nedeniyle hava dönüşümlerinin çok daha sert olacağını tahmin ediyor.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Patrick Klugman, bu konuda şimdiden önlem almaya başladıklarını söylüyor: “Paris’te iklim değişiyor. Dünyadaki başka büyük kentlerde de aynı durum söz konusu. Artık kar fırtınaları, sel baskınları görüyoruz. Alışık olmadığımız bu durumlara karşı hazırlıklı olmalıyız.”

Paris, sera gazlarını azaltmak için bir iklim eylem planı hazırlayan kentlerden biri.

Patrick Klugman, “Kentler aslında, sorunların hem nedeni, hem de çözümü. Şimdiye kadar sorunların sebebi biz olduk. Kentlerdeki sera gazı salımları, hava kirliliği, diğer kirlilikler iklime çok zarar verdi” diyor.

Bu sorunlara çözüm arayışı, Paris’i dev bir inşaat alanına dönüştürmüş. Başkentte tüm altyapı değiştiriliyor, yeşil alanlar, semtler ve yeni taşımacılık modelleri oluşturuluyor, trafiğe kapalı alanlar arttırılıyor.

Paris’teki, elektrikli araç ve kiralık bisiklet sayısında patlama yaşanıyor. Sırada elektrikli motosikletler var.

Paris’te yaşayan Lamine Camara, kiralık bisikletler sayesinde her yere çok kolay ulaştığını, ama kendisini çevreci olarak görmediğini söylüyor.

Lamine Camara, “Çevreci değilim. Ama eğer bu şekilde bir yardımım dokunacaksa neden olmasın?” diyor.

Charlotte Izard, karbon salımı düşük bir binada çalışıyor. İklim uzmanı olan Izard, Paris’te iyi ama çok yavaş ilerleyen bir eylem planı uygulandığını söylüyor:

“Daha fazlasını yapabilirler ama hedefleri iyi. Bu hedeflerin gerçekleşmesini umuyoruz. Ama bunun için çok çalışılması gerek.”

Birçok sürücüyse Paris projesinin çok hızlı ilerlediğini söylüyor. Şeritler yok oluyor. “40 Milyon Sürücü” adındaki bir grup şeritlerin açılması için kent yönetimine karşı mücadele veriyor.

Aşırı sıcaklarla birlikte, üslup da kızışmaya başladı. Ancak anketlerde iklim planını destekleyen çok sayıda Parisli, eyleme geçmek için doğru zaman olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG