Erişilebilirlik

Paris İklim Anlaşması’nın Uygulanması Konusunda Uzlaşma


Polonya’nın Katowice kentinde yaklaşık iki haftadır müzakereler yürüten yaklaşık 200 ülkeden temsilci 2015 tarihli Paris İklim Anlaşması’nın uygulanmasıyla ilgili kurallar konusunda uzlaşmaya vardı.

İki haftalık müzakereler ve iki yıllık çalışmanın ardından ülkeler siyasi bölünmüşlükleri aşarak Paris İklim Anlaşması’nın ayrıntıları konusunda bir çerçeve mutabakatına vardı.

Paris İklim Anlaşması’yla sıcaklıkların yükselmesinin 2 derecenin altında kalması amaçlanıyor.

Paris İklim Anlaşması 2020’de yürürlüğe girecek.

196 ülkenin temsilcileri müzakerelere katılıyor. Bu temsilciler Paris İklim Anlaşması’nın kural kitabını oluşturmak için tartışmalı konulara açıklık getirmeye çalışıyordu.

Ülkeler karbon azaltımı konusunda genelde farklı tanımlara ve zaman dilimlerine sahip oldukları için teknik seviyedeki müzakereler zorlu geçti.

Yoksul ülkeler bazı kurallarda esneklik talep etti bunun nedeni hayata geçirilmesi gereken yönetmelikler için yeterince kapasitelerinin olmaması.

Paris İklim Anlaşması’nın mimarlarından ve günümüz Avrupa İklim Kuruluşu üyesi Laurence Tubiana, uzlaşmanın Paris Anlaşması için büyük bir ilerleme olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG