Erişilebilirlik

Paris Emniyet Müdürlüğü Binasına Saldırı: 5 Polis Öldürüldü


Fransa'nın başkenti Paris'te Emniyet Müdürlüğü binasında, bir idari polis memuru, seramik bıçakla düzenlediği saldırıda 1'i kadın 4 meslektaşını bıçaklayarak öldürdü. Saldırgan polis, bir başka polis memuru tarafından silahla vurularak etkisiz hale getirildi.

Saldırganın 20 yıldır Emniyet Müdürlüğü istihbarat biriminde çalışan bir memur olduğu belirlendi. Paris Savcısı Remy Heitz, saldırının kişisel çekişme olabileceği gibi terör ihtimalinin de gözardı edilmediğini açıklarken, saldırganın 18 ay önce İslam dinine geçtiği belirlendi.

Başkent Paris'de Seine Nehri kenarında bulunan Paris Emniyet Müdürlüğü binası, eşine az rastlanan bir saldırıya ev sahipliği yaptı. Öğle yemeğinin hemen ardından, saatler 13.00'ü gösterdiğinde, bir polis memuru, elindeki uzun bir seramik bıçakla meslektaşlarına saldırdı.


Önce kendi bürosundaki görevli polisi öldüren saldırgan memur, hemen yan bürodaki polis memurunu da bıçakladı. Koridorda ilerlerken önüne çıkan polisi de bıçaklayan saldırgan, merdivenlere ulaştığında önüne çıkan bir memuru daha öldürdü. Bina girişine çıktığında, bir başka polis memuru, saldırganı silahıyla vurarak etkisiz hale getirdi. Dramdan etkilenen 4'ü kurban 5 polis memuru birden olay yerinde yaşamını yitirdi.


Büyük şok yaşanan emniyet binasında psikolojik yardım ünitesi kuruldu, yine olayın araştırılması için teşkilat içinde soruşturma açıldı. Emniyet binası tümüyle boşaltılarak, geniş güvenlik çemberi altına alındı, bina etrafı yaya ve araç trafiğine kapatıldı.​


Kişisel çatışma mı terör mü?


İlk bulgular ışığında, saldırgan memurun, öldürdüğü polislerden bir bölümü ile kişisel çatışma içinde olduğu ve saldırıyı kişisel nedenlerle gerçekleştirdiği belirtilmişti. Ancak hemen olay yerine gelen İçişleri Bakanı Christophe Castaner ve Paris Savcısı Remy Heitz, terör ihtimalinin de göz önünde bulundurulduğunu vurguladı.


Castaner, 45 yaşındaki saldırganın örnek bir memur olduğunu, 20 yıldır Emniyet Müdürlüğü'nde çalıştığını ve hakkında hiçbir şüphe bulunmadığını vurguladı. Temkinli açıklama yapmayı tercih eden Savcı Heitz ise, "Kasten adam öldürme iddiasıyla soruşturma açılması talimatını verdim. Ancak, soruşturma, terörle mücadele birimlerimiz tarafından da yakından izleniyor. Henüz saldırının nedenini söylemek için erken. Evinde arama yapılıyor" dedi.


İslam dinine 18 ay önce geçmiş


Saldırganın 20 yıldır Emniyet müdürlüğünde, İç İstihbarat Birimi'nde (DRPP) çalıştığı ve büro çalışanı olduğu belirtildi. İlerleyen soruşturma ışığında, saldırgan polisin bundan 18 ay önce İslam dinine geçtiği ortaya çıktı. Aynı zamanda "hafif derecede duyma ve konuşma özürlü" olduğu da kaydedildi. Polis, "henüz saldırı ile polis memurunun İslam dinine geçmesi arasında bir bağ olduğuna dair bir bilgi bulunmadığını" açıkladı.


Ancak kişisel ya da başka bir amaçla, polis memurunun seramik bıçağı içeri sokmasının "saldırıyı planladığı" ihtimalini de güçlendirdiği belirtiliyor.
Fransız polisi, saldırganın Gonesse banliyösündeki evine baskın düzenleyerek, eşini gözaltına aldı.


"Çok ağır bir trajedi"


Sendikalar, "polisin polisi öldürdüğü" saldırıda, tüm polis teşkilatının büyük bir şok altında olduğunu açıkladı. UNSA Polis Sendikası Genel Sekreteri Philippe Capon, "Polis teşkilatında olabilecek en kötü senaryo gerçekleşti. Yıllardır birlikte çalışan polis, kendi meslktaşlarını vurdu. Fransa tarihinde, bu kadar kurban verilen, böylesine bir trajedi hiç gerçekleşmedi" dedi.


Fransa'da, dün 27 bin polis memuru çalışma koşullarını ve polisin içinde bulunduğu ağır durumu protesto etmek için son 20 yılın en büyük gösterisini düzenlemişti. Polis teşkilatında yılbaşından bu yana 52 polis intihar etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG