Erişilebilirlik

"Paris Cinayetlerinin" Soruşturması Tamamlandı


Paris’te 9 Ocak 2013’te düzenlenen ve Türkiye’de uzun süre tartışılan suikaste ilişkin Fransız yargı makamlarının yürüttüğü soruşturma sona erdi. Fransız soruşturma hakimi Jeanne Duye başkanlığında iki yıldır yürütülen soruşturmanın tamamlandığı taraflara da bildirildi. Cinayetlerin tek tutuklu sanığı Ömer Güney ile kurban yakınlarının avukatları bir ay boyunca dosyayı inceleyecek. Soruşturmada eksik gördükleri ya da eklenmesni istedikleri bir detay olması durumunda bunu soruşturma hakimlerine bildirecekler. Hakimler bu bir aylık sürenin ardından suikatin yakalanan tek sanığı Ömer Güney hakkında dava açılıp-açılmaması gerektiği yönündeki kararlarının da yer alacağı raporu mahkemeye sevkedecek.

10 kurşunla işlenen cinayet

Paris’te 9 Ocak’ta Kürt Enformasyon Merkezi’nde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, uğradıkları silahlı saldırıda yaşamlarını yitirmişti. Saldırıda her kurban için üçer kurşun kullanılırken, 10’uncu kuşun Fidan Doğan’ın ağzına sıkılmıştı. Cinayetin hemen ardından yakalanan 30 yaşındaki tek tutuklu sanık Ömer Güney suçu kabul etmezken, mahkemeye iletilen belgelerde Güney’in çanta ve elbisesindekibarut izleri, binaya cinayet saatinde giriş-çıkış yaptığı video görüntüleri ve “MİT yetkilileriyle cinayet planları yaptığını” ortaya koyan ancak “gerçekliği yüzde yüz doğrulanamayan” bant kayıtları Güney’in cinayetle en azından ilişkili olduğu olasılığını güçlendiriyor.

Gizli belgeler de aydınlatamadı

Güney’in arkasında başka isimler olup-olmadığı, cinayetin kimler tarafından azmettirildiğine ilişkin soruşturmayı derinleştiren soruşturma hakimi Jeanne Duye, Fransız istihbaratından konuyla ilgili belgelerden “gizlilik ibaresinin” kaldırılmasını istedi. Fransız makamları bu talebe “kısmen” olumlu yanıt verdi.

Güney’in avukatı: “Ömer Güney günah keçisi”

Ancak istihbarat belgeleri de dosyaya bilinenin ötesinde katkı sağlamadı. AFP’ye konuşan Ömer Güney’in avukatlarından Xavier Nogueras, “Soruşturma, asıl emri verenlerin kimliğine ulaşmaya yeterli olmadı. Muhtemelen Türk makamlarıyla uluslararası işbirliği eksikliğinden kaynaklandı. Bu durumda Ömer Güney günah keçisi durumunda ve tek başına bu cinayetten Ağır Ceza’da yargılanacak. Olayın terörrizm boyutu ve emir vericileri bulunmayan, tamamlanmamış bir dosya ile yargılanacak,” dedi.

Tek sanık Ömer Güney ise, Fresnes Cezaevi’nde tutuklu olduğu iki yıl boyunca suçlamaların tümünü reddetti. Cinayetle ilgisi olmadığını ısrarla tekrarlayan Güney, Türkiye’de yayınlanan ve iki MİT görevlisiyle görüşme yaptığı iddialarına yol açan bant kayıtlarındaki sesin de kendisine ait olmadığını savunuyor.

Paris Cinayetleri dosyasının yaz aylarından önce Paris Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevkedilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG