Erişilebilirlik

Paralimpik Oyunlarında Sporcular Kadar Teknolojik Gelişmeler de Yarıştı


Londra’da yapılan Paralimpik Oyunları’nda yalnızca sporcular değil aynı zamanda bu sporcuların daha iyi yarışmalarını sağlayan teknolojik gelişmeler de ilgi odağı oldu. Bu teknolojinin arkasında gönüllü çalışan mühendis grupları var.

Gülleci Shaun Sewell Brezilya’da 2016’da düzenlenecek Paralimpik Oyunları’nda yarışmak istiyor.

Bu amacına ulaşmak için iyi bir tekerlekli sandalyeye ihtiyacı var. İşte bunun için de Londra yakınlarındaki bu garaja gelmiş.

Garajdaki iki mühendis, Sewell için tekerlekli sandalye tasarlıyor.

David Sheffield ve Doug Watt sandalyenin Sewell’in bedenine tam oturmasını istiyor.

Sewell’in bacaklarının uzunluğu, ayaklarının kıvrımı, oturur pozisyonda sırtının oluşturduğu açı çok önemli.

Mühendisler Sewell’in gülle atışını gösteren video görüntülerine bakarak sporcunun nasıl hareket ettiğini gözlemliyor.

Sewell bir sporcu olarak tam kapasiteye ulaşmaya çalışıyor.

Sewell, ”Yeni tekerlekli sandalyem büyük fark yaratacak. Şu an kullandığım sandalyede bile iyi atışlar yapabiliyorum. Bedenime tam uyan bir sandalye atış mesafemi artırmamı sağlayacak,” şeklinde konuşuyor.

Sheffield ve Watt, engelliler için teknoloji geliştiren Remap adlı hayır kurumunda gönüllü çalışan bin kişiden ikisi. Mühendisler engellilere kendi garajlarında ücretsiz hizmet veriyor.

Sheffield ayarlanabilir sandalyeyi gelecekte başka sporcular için de model olarak kullanacaklarını söylüyor: ”Her açıdan ayarlanabilir bir sandalye üretmemiz istendi. Bu tasarımı sadece Shaun değil başka sporcular için de kullanacağız. Oturma ve yaslanma pozisyonlarını göz önünde bulunduruyoruz. Bu etkenleri belirledikten sonra sporcuların boyutlarına ve fiziksel özelliklerine en uygun sandalyeyi üreteceğiz.”

Remap yöneticilerinden Peter Parry, bu yılki Paralimpik Oyunları’nda yarışan üç sporcu için destekleyici gereçler yaptıklarını söylüyor.

Parry, oyunlarda kullanılmasına izin verilen teknolojik gereçlere ilişkin kurallara dikkat çekiyor: ”Sporcuların dengelerini bulmasına yardımcı olabilir, tutunmaları için direk kullanmalarını sağlayabiliriz. Ancak hidrolik teknoloji ya da yay gibi başka sporcular karşısında haksız avantaj sağlamalarına neden olacak aygıtlar yapamayız. Bu durumda sporcular değil teknolojik aygıtlar yarışmış olur.”

Tekerlekli sandalyelerde hile yapanlar kolay anlaşılıyor.

Peter Parry, ”Örneğin Shaun’un tutunduğu direğin esnek değil sabit olması gerekiyor. Sporcunun yaylanmasını sağlayacak desteğe izin verilmiyor. Koltuğunun arkası da sabit olmak zorunda. Esas sorun koşucuların kullandığı desteklerde. Bu desteklere binen yük ve güç çok fazla. Bu aygıtların yapımında kullanılan bileşikler çok pahalı. Ayrıca kimi sporculara haksız avantaj sağlayabilir,” diyor.

Parry, gelişen teknolojinin kurallara uygun olup olmadığını takip etmenin zorlaşacağını söylüyor.

Paralimpik Oyunlarında Sporcular Kadar Teknolojik Gelişmeler de Yarıştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG