Erişilebilirlik

Papa'nın Soykırım Açıklamasına Sert Tepki


Papa Francis'in Pazar ayininde Ermeniler'in öldürülmesi olayını "soykırım" olarak tanımlaması üzerine Dışişlerine Bakanlığı'na çağrılan Vatikan Büyükelçisi'ne Ankara "düşkırıklığı ve üzüntü duyduk.Güven kaybına yol açtı" mesajı verdi

Türkiye, Papa Francis’in Ermeniler'in toplu öldürülmesi olayının 100’üncü yıldönümünde soykırım olarak tanımlaması üzerine hemen Vatikan büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı.

Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan tarafından bakanlığa çağrılan Büyükelçi Antinino Lucibello'ya “Düşkırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı verildi.

Papa Sen Peter Bazilikası’ndaki ayinde yaptığı konuşmada Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlılar tarafından 1,5 milyon Ermeni'nin öldürüldüğü iddiasının “20’inci yüzyılın ilk soykırımı” olduğunu söyledi.

Papa konuşmasında “ şeytanı gizlemek ya da inkar etmek kanayan bir yarayı sarmadan devam ettirmeye benzer”dedi.

Papa İkinci Jan Paul ve Ermeni Patriği 2000 yılında yayınladıkları ortak açıklamada Ermeniler'in öldürülmesini “soykırım” olarak tanımlamıştı. Ancak Pazar günü bu deyim bir papa tarafından ilk kez Sen Peter Bazilikası’daki bir ayinde kullanıldı.

Türkiye 1915’deki olaylarda Ermeniler'in öldürülmesini kabul etmekle birlikte bunun soykırım boyutunda olmadığını savunuyor. Ölü sayısının abartıldığını belirten Türkiye ölenlerin iç savaş ve karışıklık kurbanları olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG