Erişilebilirlik

Papa Türkiye'yi mi Hedef Aldı?


Papa Françesko
Papa Françesko

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Françesko’nun 1915’te yaşananlar için ‘soykırım’ demesiyle ilgili olarak Türkiye'nin yaşadığı bir sıkıntının diğerinden bağımsız olmadığını savunarak, ‘2023 hedeflerimiz olmasaydı, ülkemiz belki bu kadar hedefte olmayacaktı’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü kabulü sırasında, Papa Françesko’nun Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermeniler’e ‘soykırım’ yapıldığı yönünde, geçen Pazar ayinindeki sözlerini eleştirdi. Erdoğan, "Tarihçilerin işini siyasetçiler, din adamları aldığı zaman, oradan hakikat değil, işte bugün olduğu gibi hezeyan çıkar. Ben bu vesileyle tekrar ortak komisyon çağrımızı yineliyor ve arşivlerimizi sonuna kadar açmaya açık olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Sayın Papa'yı da bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum" dedi.

Papa’nın Ermeniler'in yüz yıl önce herkesle birlikte yaşadıkları acılar için soykırım nitelemesinden fevkalade üzüntü duyduğunu kaydeden Erdoğan, "Tıpkı Kafkasya'da Çerkezlerin, Kırım'da Tatarlar’ın, Balkanlar’ın her yerinde Müslüman toplulukların yaşadığı trajedilere, acılara yüreğimizin yandığı gibi Ermenilerin maruz kaldıkları sıkıntıları da biliyor ve üzülüyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ilk yabancı konuk olarak Papa Françesko’yu ağırladığı ziyarete de göndermede bulunan Erdoğan, "Buradaki görüşmelerimizde, ben çok farklı bir siyasetçi görmüştüm. Bakın, 'din adamı' demiyorum. Farklı bir siyasetçi görmüştüm” sözleriyle hayal kırıklığını ifade etti.

Geçen yıl 23 Nisan’daki yazılı açıklamasını da anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ermeniler, ülkemizde ölürken aynı şekilde yine Ermeniler tarafından ve farklı ülkelerin buradaki mensupları tarafından Osmanlı'nın evlatları da öldürüldü, şehit edildi. Bunları da ben orada kayda girmiştim. Biz asla acıları yarıştırmanın, acılar üzerinden bir siyasi rant elde etmenin çabası içinde değiliz. Bugün Ermeni meselesini tartışmak istiyorsak önce hadiseyi gerçek boyutları ile ortaya koymamız lazım. Bu da tarihçilerin işidir. Bırakalım bunları tarihçilere, tarihçiler tartışsın. Ne diyorum her zaman; biz bütün arşivlerimizi açıyoruz. Varsa Ermenistan da açsın, belgelerini ortaya koysun. Biz silahlı kuvvetlerimizin de arşivlerini açmaya hazırız. Üçüncü dünya ülkelerinde varsa onlar da açısın. Fakat bunların hiç birine yanaşmayacaksınız, sadece siyasi lobilerle, parlamentoları dolaşarak oralardaki maalesef Ermeni diasporasının ilişkilerle meydana getirmiş olduğu bu ilişkiler neticesinde Türkiye aleyhinde netice almaya çalışacaksınız. Tarihçilerin işini siyasetçiler, din adamları aldığı zaman oradan hakikat değil, işte bugün olduğu gibi hezeyan çıkar. Ben bu vesileyle tekrar ortak komisyon çağrımızı yineliyor ve arşivlerimizi sonuna kadar açmaya açık olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Sayın Papa'yı da bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum."

Papa’nın açıklamasıyla ilgili ‘sıkıntı’ değerlendirmesi de göze çarpan Erdoğan, Türkiye'nin yaşadığı bir sıkıntının diğerinden bağımsız olmadığını ve hepsinin birbirini besleyen, birbirine güç veren, adeta aynı prizmadan yansıyan görüntüler gibi olduğunu söyledi. Bölücü terör meselesinden paralel devlet yapılanması ihanetine, ekonomideki dalgalanmalardan bölgede yaşanan olumsuz hadiselere kadar, hepsinin birbiriyle ilişkili sorunlar olduğunu savunan Erdoğan, "Türkiye geçtiğimiz 12 yılda üç kat büyümemiş olsaydı, bugün sadece 58 milyar dolar ihracat yapıyor bulunsaydı, belki bu sıkıntıları böylesine derin hissetmeyecektik. Niye? O zaman çünkü, bakacaksınız bunlar bir taraftan zurna çalacaklar, öbür taraftan davulla birlikte yola devam edeceklerdi" dedi. Ayrıca Erdoğan’ın "2023 hedeflerimiz olmasaydı, ülkemiz belki bu kadar hedefte olmayacaktı" sözü de dikkat çekti. Erdoğan, sözlerini 3. Havalimanı, Avrasya Tüneli gibi pek çok projeden bahsederek sürdürdü.

Davutoğlu da ‘tuzak’ dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, bugün CHP ve HDP’yi eleştirdiği konuşması sırasında sözü Papa’nın açıklamasına getirdi. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“HDP bir proje olarak gündeme getiriliyor. Biri Amerikan reklamcı getiriyor biri oralara gidip geldikten sonra yeni bir anlayış getireceği düşüncesinde. Şimdi bunlara, bu AK Parti’ye ve Türkiye’ye karşı kurulan bu tuzaklara papa da katıldı ve tarihi olayları tahrip ederek tam de seçim öncesinde Türkiye’de bir iç demokrasi şenliği yaşanırken, son derece haksız suçlamalarla Türkiye’yi ve milletimizi mahkum etmeye kalkmışlardır. Sayın Papa’ya seslendim, tekrar sesleniyorum; Katolik dünyasının engizisyon mahkemeleriyle ispanyada yaptığı soykırımdan kaçanlar, İstanbul’da, İzmir’de, Selanik’te bizim adalet düzenimizde emniyet ve huzur buldular. Tarihi olayları konuşmaya hazırız. Her türlü muhasebeyi yapmaya hazırız ama tarih üzerinden milletimize hakaret ettirmeyiz. Tarihi tartışmalar üzerinden Türkiye’ye şantaj yapılmasına izin vermeyiz. Şimdi size sesleniyorum; dünyanın neresinde olursa olsun biraz önce seçim şarkısında söylendiği gibi bize her yer Türkiye, dünyanın her yerinde Türkiye’yi ve aziz milletimizi savunmaya var mısınız?”

Vatikan: ‘Polemik yaratma peşinde değiliz’

Bu arada Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi ise, bugünkü basın toplantısında, Türkiye’deki tepkileri değerlendirdi. Lombardi, “Ben ya da başka birinin bu konuda daha fazla detaylı açıklama yapmasına lüzum yok. Her şey yeterince açık. Eğer Türk tarafından tepkiler varsa bunları dikkate alırız. Polemik yaratma peşinde olmadık. Tepkileri dikkate alıyoruz” dedi.

Türkiye tarafınca uzun yıllardır Ermenistan ile birlikte uluslararası bir tarih komisyonu kurulması çağrısı yapılıyor. Ancak Vatikan Sözcüsü Lombardi’nin, Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla hakkında bir tarih komisyonu kurulması önerisi için ‘ilginç’ demesi ve ‘Papa’nın olumlu etkisiyle Erdoğan’ı bunu düşündürmeye ittiği’ gibi bir açıklama yapması ise dikkat çekti. Toplantıdaki Türk basın mensuplarınca Türkiye’nin tarih komisyonu kurulması çağrısını yıllardır yaptığı yönündeki uyarısı üzerine Lombardi, açıklanmasında geri atmadı ve şunları söyledi:

“Türklerin soykırımı kabul etmediğini de yıllardır biliyoruz. 'Ortak tarih komisyonu teklifi hiç yapılmadı' gibi bir ifadem olmadı. Ben Erdoğan’ın söylediğinin anlamlı olduğunu belirttim ki bu enteresandı. Bana artık açıklama yaptırmayın lütfen. Biz her türlü polemiği önlemek istiyoruz. Türkler tepki koymak isterse koyabilirler elbette.”

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG