Erişilebilirlik

Papa Francis Ermenistan Ziyaretinin İkinci Gününde


Üç günlük Ermenistan ziyaretini sürdüren Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis, bugün Erivan’da 1915 olayları nedeniyle kurulan ‘Soykırım Anıtı’nı ziyaret etti.

Papa bugünkü konuşmasında Ermenice ‘büyük felaket’ olarak nitelenen, ‘Metz Yeghern’ ifadesini kullandı, ardından önceden yazılı metnine ‘soykırım’ sözcüğünü de ekleyerek konuşmasına devam etti.

Papa’nın ilk olarak geçen yıl 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendirmesi Türkiye’yi rahatsız etmiş, Ankara bunun ardından Vatikan’daki büyükelçisini geri çekmişti. Ancak Papa’nın Ermenistan ziyaretiyle ilgili olarak Türkiye’den bu kez tepki gelmedi.

Türkiye’nin Vatikan’la bağları iki devlet ilişkisi şeklinde yürüyor. Ankara Papa’yı, dini bir lider olmaktan çok bir ‘devlet başkanı’ statüsünde görüyor.

Papa, Ermenistan ziyaretinin ikinci gününde, ‘Soykırım Anıtı’na çelenk bıraktı ve dua etti.

Papa Francis, anıt ziyaretinin ardından Gümrü’ye giderek, orada bir Katolik ayinine liderlik etti.

Dün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Serkisyan’la bir araya gelen Papa Francis, burada Ermeni yetkililer ve diplomatik temsilcilerin huzurunda bir açıklama yapmıştı. Papa dün ayrıca en eski Eçmiadzin’deki 1700 senelik tarihi Ermeni Katedrali’ni ziyaret etti, tüm Hıristiyanlar’a, ‘dini istismar ve manipülasyona karşı’ birlik olma çağrısında bulundu.

Papa’yı Erivan’da ayrıca karşılayanlardan biri de Ermeni Patriği Karekin oldu. Papa Francis, Ortadoğu’da aşırılık yanlısı gruplar tarafından dini azınlıklara karşı yapılan saldırıları ve Hıristiyanlar’ın katledilmelerini sık sık kınıyor. Bununla birlikte Papa’nın ‘soykırım’ sözcüğü yerine ‘şehadet’ ifadesini kullanması daha çok dikkat çekmeye başladı.

Francis, ziyareti çerçevesinde Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan ‘soykırım anıtı’nda düzenlenecek anma töreninde dua edecek ve barış güvercini uçuracak.

Bazı tarihçiler, 1915 ve 1917 yılları arasında 1 milyon 500 bin Ermeni’nin öldürüldüğünü tahmin ederken birçok uzman bu olayı 20’inci yüzyılın ilk soykırımı olarak görüyor.

Ermenistan uzun bir süredir yaşanan olayların uluslararası alanda soykırım olarak tanınması için çabalıyor. Türkiye ise yüzbinlerce Ermeni’nin öldüğünü kabul ederken olayların soykırım olmadığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG