Erişilebilirlik

Papa Bir Kez Daha “Soykırım” Dedi


Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis, 3 günlük Ermenistan ziyaretinin ilk gününde yaptığı konuşmada 1915 olayları için bir kez daha “soykırım” ifadesini kullandı.

Papa, “Bu trajedi, soykırım, geçen yüzyılda yaşanan faciaların ilki” dedi. Papa’nın “soykırım” ifadesini kullanarak önceden hazırlanan metninin dışına çıktığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl Papa Francis’in 1915 olaylarını 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak tanımlaması, Ankara ve Vatikan arasında krize yol açmıştı, Türkiye Vatikan Büyükelçisi’ni geri çağırmıştı.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Papa Francis’i, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Patrik Karekin karşıladı.

Papa Francis, Ortadoğu’da aşırılık yanlısı gruplar tarafından dini azınlıklara karşı yapılan saldırıları ve Hıristiyanlar’ın katledilmelerini sık sık kınıyor.

Francis, ziyareti çerçevesinde Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan “soykırım anıtı”nda düzenlenecek anma töreninde dua edecek ve barış güvercini uçuracak.

Bazı tarihçiler, 1915 ve 1917 yılları arasında 1 milyon 500 bin Ermeni’nin öldürüldüğünü tahmin ederken birçok uzman bu olayı 20’inci yüzyılın ilk soykırımı olarak görüyor.

Ermenistan uzun bir süredir yaşanan olayların uluslararası alanda soykırım olarak tanınması için çabalıyor. Türkiye ise yüzbinlerce Ermeni’nin öldüğünü kabul ederken olayların soykırım olmadığını savunuyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG