Erişilebilirlik

Papa Benedikt’in İstifa Haberi Almanya’yı Sarstı


Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedikt'in görevi bırakacağını açıklaması Almanya’da tam anlamıyla büyük şaşkınlık ve hatta şoka neden oldu

Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedikt'in görevi bırakacağını açıklaması Almanya’da tam anlamıyla büyük şaşkınlık ve hatta şoka neden oldu.

Papa Benedikt’in İstifa Haberi Almanya’yı Sarstı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
Linki indirmek için

Katolik aleminin 265. Papa’sı olan ve 1927 yılında Bavyera’nın Markt am Inn kentinde dünyaya gelen 16. Benedikt 950 yıllık aradan sonra Roma Katolik Kilisesi’nin başına geçen ilk Alman olma özelliği ile Alman kamuoyunda çok özel bir konuma sahipti. Daha önce bir Alman Kardinal en son 1055’te Papa seçilmişti.

Papa olmadan önceki adıyla Joseph Ratzinger, bu göreve seçildiğinde Alman gazeteleri konuyu günlerce “Hepimiz Papa olduk” başlığı ile vermiş, o zamanın Başbakanı Gerhard Schröder, Ratzinger’in Alman olmasının, tüm ülke için büyük onur kaynağı olduğunu ifade ederken, dönemin Cumhurbaşkanı Horst Köhler seçimi Alman tarihin en önemli olaylarından biri olarak tanımlamıştı.

Papa'nın bu ay sonunda sağlık nedenleriyle görevini bırakacağını açıklaması da benzer duygusallıkta tepkilere neden oldu. Haberi dün ilk doğrulayan kişi olan ve Papa’nın büyük kardeşi Georg Ratzinger, istifanın gerekçesinin ‘kardeşinin sağlık sorunları’ olduğunu ve Papa’nın Roma Katolik Kilisesi’nin iyiliği için böyle zor bir karar aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Papa 16’ncı Benedikt'in sadece Katolikler değil, inaçlı birçok insan tarafından saygı gördüğünü ve dünyada akıl ve inanç arasında diyalog oluşmasına büyük katkı yaptığını söyledi.

Kendisi Protestan olan Başbakan Angela Merkel'de 'bir milyardan fazla insanın önderi' olarak tanımladığı Papa'nın dinlerarası diyaloğa öncülük ettiğini ve Müslümanlara da dostluk elini uzattığını belirtti.

Muhafazakar, gelenekçi görüşleri ile tanınan Papa 16. Benedikt Almanya’ya 2006 yılında yaptığı ziyarette Regensburg Üniversitesi’nde ‘Hristiyanlıkta akıl ve mantığa Müslümanlıktan daha fazla yer ayrıldığını’ açıklaması İslam ve Hz.Muhammet aleyhinde olarak yorumlanmış ve İslam dünyasında büyük tepkilere neden olmuştu.

Sokakta Amerika'nın Sesi Türkçe'nin mikrofonunu tuttuğumuz vatandaşlar da Papa'nın istifasını bu konu ile ilişkilendiriyor.
Papa 2011'de düzenlediği ikinci Almanya ziyaretinde Alman Müslümanlar Konseyi ve Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’nin temsilcileri ile buluşarak Katolik ve İslam dünyaları arasında diyalogdan yana tavır aldı.
Bu arada Alman basınında yapılan yorumlarda 16. Benedikt sonrası Papalık koltuğunun güçlü favorilerinin başında gösterilen Ganalı Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson 'un da İslam karşıtı görüşleri olduğu, hatta Müslüman nüfusun artışını Hristiyanlık ve dünya barışı için bir tehlike olarak tanımladığı belirtildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG