Erişilebilirlik

Panama Belgeleri'nin Yankıları Sürüyor


Panama Belgeleri'nin Yankıları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Panama'daki bir hukuk bürosundan sızdırılan 11,5 milyon sayfalık Panama Belgeleri’nin yankıları dünyaya yayılmayı sürdürüyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından açıklanan belgeler küresel finans sisteminin karanlık yüzünü ortaya koyuyor. Dünyanın elitleri, adlarını gizli tutmak ya da vergi vermemek için paralarını saklıyor. Bazıları, varlıkları gizli hesaplarda toplamakla ilgili yasadışı bir durum olmadığını söylese de, bazıları da vergi cennetlerindeki şeffaflık eksikliğinin ağır sonuçları olduğuna dikkat çekiyor. Bu özellikle de ekonomik kalkınma için en çok yardıma gereksinimi olan ülkeler için geçerli.

Yeni araştırmalar gizli vergi cennetlerinin 1 trilyon 100 milyar doları küresel finans sisteminin dışında tuttuğunu gösteriyor. Yoksullukla mücadelenin sürdüğü gelişmekte olan ülkelerin milyarlarca dolarlık vergi gelirine ve uluslararası yardıma ihtiyacı var ve bu ülkeler vergi cennetlerinin en büyük mağdurları. Tom Cardamone, yasadışı nakit akışını izleyen Küresel Finansal Dürüstlük Örgütü’nün direktörü. Cardamone, "Bu meblağ, gelişmekte olan ülkelere giden tüm dış yardım ve dış yatırımdan fazla. Bu nedenle bu kritik bir sorun” diye konuştu.

Wikipedia, vergi cenneti olan 82 ülke sıralıyor. Bunlar arasında İsviçre, Panama ve birçok Karayip ülkesi var. Bu ülkelerin çekici olma nedeni yabancılara çok düşük ya da tamamen vergisiz biçimde offshore hesap açma hakkı tanıması. Bu hem gizlice yapılabiliyor hem de tamamen yasal.

Bu tür hesaplar aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılarına ve teröristlere de güvenlik sağlıyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun ortaya çıkardığı bir paravan şirket, anonim iş anlaşmaları yapmak için kurulmuş. Konsorsiyum muhabiri Will Fitzgibbon, Amerikan hükümetinin sonradan, bu paravan şirketin Suriye Hava Kuvvetleri’nin varil bombalarında kullandığı petrolü sağlamak için kullanıldığını öğrendiğini söylüyor.

Anonim hesaplar aracılığıyla para varlığının saklanması sanılandan daha yaygın. Amerika’nın Nevada ve Delaware eyaletleri ülkenin en fazla sayıda paravan şirkete sahip eyaletleri.Tom Cardamone, “Biz de masum değiliz. Amerika, bu tür işlerin olduğu en büyük ikinci bölge. Amerika’da her sene bir milyon kadar özel ve gizli şirket oluşturuluyor. Bu yalnızca gelişmekte olan ülkelerde değil, Amerika’da da büyük sorun” diye konuşuyor.

Cardamone, anonim offshore hesap açmanın iş dünyası hakkında temel bilgi, internet bağlantısı ve cüzi bir masraf gerektirdiğini söylüyor. Uzman, Panama kaynaklı bu büyük bilgi sızmasının, bu gizli hesapların daha şeffaf olmasını ve kayıt altına alınmasını sağlayacağı konusunda temkinli bir umut duygusu taşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG