Erişilebilirlik

Panama Belgelerinde Türkiye ‘Sızıntısı’ Büyüyor


Panama belgelerinin bugün yayınlanan ikinci kısmında 101 Türk şirketinin adı açıklanırken, Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan ICIJ Başkan Yardımcısı Marina Walker Guavera, Türkiye üzerinde hala çalıştıklarını söyledi ve “Gelecek haftalarda Türkiye ile ilgili yeni haberler göreceksiniz,” dedi

Panama’daki bir hukuk firmasından sızdırılan, bazı isim ve şirketlerin para saklama ve vergi kaçırma yöntemlerini gözler önüne seren belgelerin ikinci kısmı bugün açıklandı. Belgeleri ortaya çıkaran Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu (ICIJ) Başkan Yardımcısı Marina Walker Guavera, Türkiye ile ilgili gelecek haftalarda başka bilgilerin de yayınlanacağını açıkladı.

Off-shore ve hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait milyonlarca verinin ‘sızdırıldığı’ Panama belgeleri skandalında ikinci perde bugün açıldı. Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun (ICIJ) açıkladığı yeni verilerde, Türkiye’den 101 firma, 684 isim ve 21 aracının isimleri var.

Firmalar arasında Türkiye’nin önde gelen holdingleri de yer aldı. Çalık Holding, Doğan Holding, Koç Holding ve Zorlu Holding ilk dikkat çeken kuruluşlar.

Sadece kuruluş bazında değil önemli isimler de sızdırılan belgelerde yer aldı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) isimler, futbol kulüplerinin eski başkanları, ICIJ’in veri tabanında bulunuyor.

Tam liste için tıklayın

Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun Başkan Yardımcısı, belgelerin bugün açıklanmasından önce Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Marina Walker Guavera, Türkiye üzerinde hala çalıştıklarını söyledi. Guavera, “Daha Türkiye ile ilgili haberler yayınlamış değiliz ama meslektaşlarımız sıkı çalışıyor. Gelecek haftalarda Türkiye ile ilgili haberler göreceksiniz,” dedi.

Türkiye’de birlikte çalıştıkları isimleri şu noktada açıklamadıklarına dikkat çeken Guavera bunun nedenini “Çünkü araştırmalarını özgürce ve rahatça sürdürebilmeleri için ortaklarımızı korumak istiyoruz. Eğer kim olduklarını açıklarsak büyük ihtimalle çok çeşitli baskılara maruz kalabilirler. Bir yandan da Türkiye dışından meslektaşları onlara destek veriyor. Türkiye verileriyle çok ilgililer, o nedenle birlikte çalışıyorlar,” sözleriyle açıkladı.

Panama belgelerindeki faaliyetler, hepsinin yasadışı olduğu anlamına gelmiyor ancak gerçek sahiplerinin kimliklerini gizleyen binlerce şirketin, vergi kaçakçılığının izlenmesini zorlaştırdığı da bir gerçek.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG