Erişilebilirlik

Panama Belgeleri Birçok Liderin Başını Ağrıtacak


Panama Belgeleri Birçok Liderin Başını Ağrıtacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Verilerin kamu erişimine açılmasının, skandalın patlak verdiği ilk günlere oranla daha büyük tepkiye yol açması bekleniyor. Artık herkes, 200 ülke ve bölgeyle bağlantılı offshore hesapların kimlere ait olduğu bilgisine erişebilecek.

Panama Belgeleri’nin sızdırılmasıyla İngiltere Başbakanı David Cameron ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in de offshore hesapları olduğu ortaya çıkmış, İzlanda ve İspanya’da üst düzey yetkililer istifa etmişti. Gazeteciler şimdi de hükümetleri, küresel mali şeffaflığın teşvik edilmesi için “Erişme şansımız olmayan birçok ülke var. Buralarda kimlerin mali şeffaflığa uymadığını bize söyleyin” diyerek harekete geçmeye çağırıyor.

Panama’daki hukuk firması Mossack Fonseca ve belgelerde adı geçen müvekkilleri, yasadışı faaliyetlerde bulunmadıklarını iddia ediyor. Vergi cennetleri, yasadışı olmasalar bile zenginlerin ödemediği vergi yükünü orta ve düşük gelirlilerin omuzlarına yüklediği için ekonomiye büyük zarar veriyor. 300 iktisatçı, dünya liderlerini vergi cennetlerini yasaklamaya çağıran mektuba imza attı.

İnternette erişime açılan Panama Belgeleri’nde isim, adres, ülke gibi kategorilerde araştırma yapmak mümkün. Ancak banka hesapları ve kişisel kimlik bilgileri gibi hassas veriler, erişime açık değil.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG