Erişilebilirlik

Pakistan’da Yüksek Mahkeme Başbakan Şerif’in Kaderini Görüşüyor


Pakistan Yüksek Mahkemesi Başbakan Navaz Şerif’in kaderini tayin edecek davayı görüşüyor. Mahkeme Şerif ve oğullarına yönelik para aklama, vergi kaçırma ve uluslararası mal varlıklarını gizleme konulardaki suçlamalara dair karar verecek.

Ailenin uluslararası alandaki mal varlığı ve finansal durumunu değerlendiren ve mahkeme tarafından atanan ortak soruşturma ekibi Başbakan Şerif, oğulları Hüseyin ve

Hasan ile kızı Meryem’in olağan dışı bir yaşamları olduğunu sonucuna vardı.

Araştırmacılar ayrıca Şerif’in varisi olan kızını Londra’daki pahalı apartman dairelerini gizlemek için sahte belgeler imzalamakla suçladılar. Şerif ve çocukları ise suçlamaları reddediyor ve yanlış birşey yapmadıklarını söylüyorlar.

Pazartesi günü yapılan ilk duruşmada muhalefet partilerinin avukatları 3 hakimden oluşan heyete ortak soruşturma ekibi bulguları çerçevesinde Başbakan’ın hemen görevden alınması çağrısında bulundu.

Şerif ailesinin avukatları ise ortak soruşturma ekibinin ve elde ettikleri bilgilerin yasal olup olmadığının sorgulanması gerektiğini,soruşturma ekibinin yetkilerini aştığını öne sürdü.

Hukukçular Şerif ailesinin itirazlarına ragmen Yüksek Mahkeme’nin ortak soruşturma ekibi raporlarına bakarak Başbakan hakkındaki davayı görebileceğini söylüyorlar. Söz konusu raporlar denizaşırı ülkelerdeki mal varlıklarına dair belgeleri ve Şerif’in vergi ödememek için gizlediği ticari faaliyetler ile ilgili dokümanı içeriyor.

67 yaşındaki Şerif 90’lı yıllarda iki kez Başbakanlık koltuğuna oturdu ve her ikisinde de hükümeti görevi kötüye kullanma ve rüşvet iddiaları nedeniyle düştü.

Şerif 2014 yılında Suudi Arabistan’dan sürgünden geldikten sonraki seçimleri kazanarak üçüncü kez Başbakan seçildi. Şerif sürekli olarak yolsuzluk iddialarını reddediyor.

Başbakan hakkındaki dava Panama Belgeleri olarak bilinen dokümanda Şerif’in oğlu ve kızının çok sayıdaki Pakistanlı ile birlikte offshore hesaplarının olduğunun görülmesi ile birlikte başladı.

Muhalefet lideri İmran Khan Başbakan’ın ailesinin isimleri Panama Belgeleri’nde ortaya çıktığı günden bu yana Şerif’in istifa etmesini istiyor. Khan’ın partisi Tehrik-I İnsaf düzenli olarak bu amaçla gösteriler düzenliyor.

Adı Pakistan’da yapılan darbeler ile anılan ordu ise Şerif’in görev süresi devam ettiği için şu aşamada bir girişimde bulunmaktan uzak duruyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG