Erişilebilirlik

Pakistan'da Valiye Suikast


Pakistan'da Valiye Suikast
Pakistan'da Valiye Suikast

Pakistan’da Pencap eyaletinin valisi, koruma görevlilerinden biri tarafından vurularak öldürüldü.

İçişleri Bakanı Rehman Malik, Vali Selman Tasir’in, bu sabah başkent İslamabad’da öldürüldüğünü açıkladı. Tasir’in tartışmalı ‘dine küfür’ yasasına karşı çıktığı için öldürüldüğünü belirten bakan, katilin gözaltına alındığını ve suçunu itiraf ettiğini söyledi. Bu, 2007 yılında eski Başbakan Benazir Butto’nun öldürülmesinden bu yana Pakistan’da üst düzeyde politikacıları hedef alan ilk suikast oluyor.

Küfür yasasını şiddetle eleştiren Tasir, iktidardaki Pakistan Halk Partisinin önde gelen bir üyesi ve Cumhurbaşkanı Asıf Ali Serdari’nin yakın müttefikiydi.

Türk Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “menfur saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz,” dendi.

Suikast, dinci partilerin hükümetin küfür yasasını değiştireceği haberlerini protesto gösterilerinden birkaç gün sonra düzenlendi.

Dine küfür yasası, Kasım ayında bir Hristiyan kadınının, mahkeme tarafından İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle idama mahkum edilmesi üzerine uluslararası tepki yaratmıştı.

İslamabad hükümeti, yasayı değiştireceği yolundaki haberleri yalanlıyor.

Pakistan Halk Partisi, Vali Tasir’in ölümü üzerine iki hafta yas ilan etti.

Öte yandan, Belucistan eyaletinde bir okul otobüsünü hedef alan uzaktan kumandalı bomba, en az beş çocuğun yaralanmasına yolaçtı. Saldırı, İran sınırı yakınlarındaki Turbat kasabasında düzenlendi. Otobüsün bölgede görev yapan jandarmaların çocuklarını taşıdığı, bazılarının ağır yaralandığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG