Erişilebilirlik

Pakistan’da Tutuklu Amerikalı Diplomatın Dokunulmazlık Sorunu


Pakistan’da Tutuklu Amerikalı Diplomatın Dokunulmazlık Sorunu
Pakistan’da Tutuklu Amerikalı Diplomatın Dokunulmazlık Sorunu

Pakistan Başbakanı, Lahor’da iki sivili öldürmekle suçlanan Amerikalı görevlinin diplomat olup olmadığına mahkemelerin karar vereceğini söyledi.

Başbakan Yusuf Rıza Gilani, Amerika’nın İslamabad Büyükelçiliği’nde çalışan Raymond Davis’in diplomatik dokunulmazlığı olduğunun kesin olarak bilinmediğini ileri sürdü.

Pakistan’daki Amerikan Büyükelçiliğinde çalışan Davis, 27 Ocak’ta, konsolosluk işi için gittiği Lahor’da iki sivili vurarak öldürmüştü. Davis, motosikletli iki kişinin saldırısına uğradığını ve kendisini savunmak amacıyla ateş açmak zorunda kaldığını ileri sürüyor.

Amerikalı görevli konsolosluktaki güvenlik ekiplerinden yardım istemiş ve olay yerine yetişmeye çalışan konsolosluk aracı yolda bir Pakistanlıya çarparak ölümüne sebep olmuştu.

Başkan Barack Obama, Salı günü, Raymond Davis’in diplomatik dokunulmazlığı olduğunu hatırlattı ve Pakistan’a uluslararası anlaşmalara saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Diplomatın özgürlüğüne kavuşması için elinden geleni yapacağını belirten Başkan can kaybından dolayı üzüntü duyduğunu da vurguladı.

Pakistan’da bulunan Senatör John Kerry de Çarşamba günü, konuyu, İslamabad’ta, Başbakan Yusuf Rıza Gilani ve Genelkurmay Başkanı’yla görüştü. Başbakan Gilani, Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Kerry’den Pakistanlılar’ın olaya tepkisini dikkate almasını istedi.

Pakistan polisi meşru müdafaa savunmasını reddediyor, Raymond Davis’in iki kişiyi gözünü kırpmadan öldürdüğünü ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG