Erişilebilirlik

Pakistan’da Bir Hakkani Lideri Öldürüldü


Pakistan’da Bir Hakkani Lideri Öldürüldü
Pakistan’da Bir Hakkani Lideri Öldürüldü

Pakistan bir füze saldırısında Celil Hakkani’nin öldüğünü duyurdu

Bölgenin en büyük kenti Miran Şah yakınlarındaki saldırıda Hakkani ile birlikte üç militan da hayatını kaybetti. Celil Hakkani aşiretinin lideri Serajettin’e yakınlığıyla tanınıyordu.

NATO, grubun önde gelen liderlerinden Hacı Meli Han’ın da aybaşında Pakistan sınırına komşu Paktiya’da yakalandığını açıklamıştı. El Kaide ve Taliban’la yakın bağları olan örgüt hem Afganistan hem de Pakistan’daki birçok kanlı terör eyleminden sorumlu tutuluyor.

Hakkani aşiretinin iki lideri Sirajeddin ve Bedrettin'in amcası olan Hacı Meli Han, onların akıl hocası olarak da biliniyor. Hacı Meli Han aynı zamanda Hakkani grubuyla Pakistan Talibanı’nın eski lideri Beytullah Mesut arasında irtibat sağlayan kişiydi.

Hem Hakkani grubu hem de Taliban’a yabancı militan bulan Beytullah Mesut iki yıl önce bir füze saldırısında ölmüştü. 2007 yılında Pakistan’da Başbakan Benazir Butto’ya yapılan suikastı Mesut’un planladığı öne sürülüyor.

Amerika’nın görevinden ayrılan eski Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, bir süre önce Senato’da yaptığı konuşmada, Hakkani aşiretinin Pakistan istihbarat dairesinin maşası olduğunu, dairenin gruba lojistik ve maddi destek sağladığını söylemişti.

Pakistan suçlamayı reddediyor ve grubun ordu ve istihbarat dairesiyle ilişkili bulunmadığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG