Erişilebilirlik

Pakistan'da ABD'yi Protesto Gösterisi


Karaçi'de ABD konsolosluğu önünde 24 askerin öldürülmesini protesto eden Pakistanlılar
Karaçi'de ABD konsolosluğu önünde 24 askerin öldürülmesini protesto eden Pakistanlılar

Karaçi’de ABD konsolosluğu önünde toplanan yüzlerce öfkeli Pakistanlı NATO hava saldırısında 24 askerin öldürülmesini protesto etti.

Gösteriyi izleyen gazeteciler en az 700 kişinin çok sıkı korunan konsolosluk binası dışında “Kahrolsun Amerika” ve benzeri sloganlar attığını bildirdi.

Ölen askerlerin cenaze törenine Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Eşfak Pervez Kayani de katıldı.

NATO ve Amerikalı yetkililer, hızla Afgan sınırındaki Pakistan askeri karakollarına düzenlen saldırının yolaçtığı olumsuz tepkileri yumuşatmaya çalıştı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “istenmeden meydana gelen trajik ölümler” için Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani’ye başsağlığı dileklerini iletti.

Rasmussen, başbakana Pakistan askerlerinin ölümlerinin , Afgan ve uluslararası askeri personelin ölüm kadar “ kabul edilemez ve üzücü olduğunu” söylediğini açıkladı. Rasmussen olayla ilgili halen yürütülen NATO soruşturmasını desteklediğini de bildirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, ABD Dışişleri bakanı Hillary Clinton’a hava saldırısının kabul edilemez olduğunu ve insan hayatına değer verilmediğini gösterdiğini söyledi. Clinton ise, derin üzüntü duyduğunu belirterek olay üzerinde Pakistan ile işbirliği yapma sözüverdi.

Pakistan hükümeti olaya tepki olarak NATO’nun ana ikmal yolu üzerinde bulunun Turkham sınır kapısını kapattı ve Afganistan’daki uluslararası kuvvetlere malzeme taşıyan konvoyları durdurdu.

Pakistan ayrıca Amerika’dan Belucistan eyaletinin güneybatısındaki bir hava üssünü boşaltmasını istedi.

XS
SM
MD
LG