Erişilebilirlik

Pakistan'da ABD Füze Saldırıları Sürüyor


Pakistan’da üç gündür devam eden Amerikan füze saldırılarında ülkenin kuzeybatısında 15 militanın daha öldürüldüğü bildiriliyor.

Pakistanlı güvenlik yetkilileri uzaktan kumandalı Amerikan uçaklarından atılan füzelerin Kuzey Veziristan’da militanların üslendiği bir köy evini vurduğunu açıkladı. Ölen militanların arasında yabancılar olduğu haber veriliyor.

Pakistanlı yetkililer Cumartesi ve Pazar günleri de komşu aşiret bölgesi Güney Veziristan’a düzenlenen Amerikan füze saldırılarında en az 12 militanın öldürüldüğünü bildirmişti.

Yetkililere göre Pazar günü uzaktan kumandalı bir Amerikan uçağı Afgan sınırı yakınındaki bir köye dört füze attı. Pakistanlı yetkililer saldırıda bir Taleban komutanının evinin hedef alındığını açıkladı. Saldırıa komutanla birlikte 10 militan öldü.

Bir gün önce aynı bölgede düzenlenen füze saldırısında da en az iki militan öldürülmüştü.

Amerikan füze saldırıları özellikle geçen Kasım ayında 24 Pakistan askerinin öldüğü hava saldırısından sonra Washington ile İslamabad arasında giderek sertleşen bir uyuşmazlık konusu oluyor.

Pakistan, askerlerinin öldüğü saldırı için Amerika’dan sürekli özür dilemesini istemiş ancak Washington sadece başsağlığı dilemekle yetinmişti.

Saldırı üzerine Pakistan parlamentosu Washington ile ilişkileri yeniden gözden geçirme kararı almış ve Amerika’dan Pakistan topraklarında pilotsuz uçaklarla yapılan füze saldırılarına son vermesini istemişti.

Pakistan füze saldırılarının ters sonuç verdiğini, egemenliğini ihlal ettiğini, sivilleri öldürdüğünü ve ülkede Amerikan karşıtlığını körüklediğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG