Erişilebilirlik

Pakistan Yeni Füzesinin Deneme Uçuşunu Yaptı


Eskisinden daha uzun menzili olan yeni füze, Pakistan’ın ezeli rakibi ve düşmanı Hindistan’ın tüm kentlerini vurabilecek güce sahip.

Hindistan da geçen hafta Agni-5 adlı yeni bir füzenin denemesini yapmıştı. Hindistan’ın askeri gücünü önemli ölçüde artıran Agni-V füzesinin 5,000 kilometrelik menziline, sadece Pekin değil Çin’in mali ve ekonomik merkezi Şangay da giriyor.

Başbakan Manmohan Singh, başarılı denemeden ötürü Hintli mühendisleri tebrik etmiş ulusal savunmada dışarıya bağımlı olmamanın hayati önem taşıdığını söylemişti.

Çin Komünist Partisi basın organı Global Times gazetesi ise Yeni Delhi hükümetine uyarmış, Hindistan’ın silah yarışında uzun bir süre Çin’in karşısında hiçbir şansı olmadığını yazmıştı.

Hint yetkililer denemeden önce yaptıkları açıklamada, yeni füzenin bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini, belirli bir ülkeyi hedef almadığını ve Hindistan’ın “ilk ateş açan taraf olmama" politikasının değişmediğini söylemişlerdi.

2 yıl önce 2 bin kilometre menzilli Agni-II füzelerini geliştiren Hindistan, 1,5 tonluk savaş başlığı taşıyacak yeni füzenin önümüzdeki 2-3 yıl izinde hizmete gireceğini açıkladı.

Nükleer silah sahibi Hindistan ve Pakistan arasındaki silahlanma yarışı başta Çin olmak üzere bölge ülkeleri tarafından dikkatle ve kaygıyla izleniyor.

XS
SM
MD
LG