Erişilebilirlik

Pakistan Seçiminin Büyük Galibi Navaz Şerif


Tek başına hükümet kurabilecek sayıda milletvekili çıkaran eski Pakistan başbakanı Navaz Şerif
Tek başına hükümet kurabilecek sayıda milletvekili çıkaran eski Pakistan başbakanı Navaz Şerif
Oy sayımı biten Pakistan seçimlerini eski başbakan Navaz Şerif’in lideri olduğu muhafazakar partinin açık farkla kazandığı kesinleşti.

Seçim kurulu Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği partisinin 272 üyeli parlamentoda 123 sandalye kazandığını açıkladı. Bu durumda Şerif sadece bağımsızların desteğiyle tek başına hükümet kurabilecek.

Eski kriket oyuncusu İmran Han’ın Tehriki-İnsaf partisi 26 milletvekili çıkararak ikinci sırayı alırken öldürülen eski başbakan Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi ise büyük oy kaybederek üçüncü sıraya düştü.
Seçim öncesi iktidarda olan Pakistan Halk Partisi sadece 21 milletvekili çıkarabildi.

Seçim zaferinin ardından üçüncü kez başbakan olmaya hazırlanan Navaz Şerif Hindistan ile ilişkileri düzeltmek için çalışacağını açıkladı.
Pazar günü Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile uzun bir konuşma yaptığını belirten Navaz Şerif, birbirlerini karşılıklı ziyaret davetinde bulunduklarını söyledi.
İki ülkenin birbirlerine karşı korku beslediğini vurgulayan Şerif, bu güvensizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Şerif, başbakanlığı sırasında Hindistan ile ilişkileri iyileştirmek büyük çaba göstermiş, 1999’da askeri darbe ile devrilmeden önce Yeni Delhi ile Lahor arasında otobüs seferleri başlatmıştı.

Genel seçimlerle Pakistan tarihinde ilk kez bir sivil yönetim, tam bir yasama döneminin sonunda yerini bir başka sivil yönetime bırakıyor.
272 sandalyeli Pakistan Ulusal Meclisi’nin üyelerini enflasyon, işsizlik, elektrik kesintileri ve Taleban ayaklanması gibi birçok büyük sorun bekliyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG