Erişilebilirlik

Pakistan Protestolara Karşı Ordudan Yardım İstedi


Pakistan hükümeti, İslamabad’da, İslamcı parti destekçilerinin düzenlediği oturma eyleminde polisin müdahalesinin ardından çıkan çatışmalar sonrası tüm ülkeye yayılan protestolar karşısında, ordudan yardım istedi.

Polisle göstericiler arasında çıkan çatışmada polisler dahil yüzlerce kişi yaralandı. AP haber ajansı, hastanelerden aldığı bilgilere göre 6 kişinin öldüğünü belirtiyor. Ancak polis hangi bir ölüm olayının yaşanmadığını söylüyor.

Protestolar Pakistan’ın diğer bölgelerine de yayıldı. Bazı yerlerde göstericiler çevredeki araçlara zarar verdi.

Oturma eylemi yapan protestocuların kamp yaptığı bölgeye, müdahale sonrası yeni göstericiler de kamp bölgesine katıldı. Polis özel televizyon kanallarının yayın yapmasını engelledi, sadece devlet televizyonunun yayın yapmasına izin verildi.

Yeni katı İslamcı Tahrik-i Labaik partisi destekçileri, başkent İslamad’a giden bir yol üzerinden iki haftadır oturma eylemi yapıyor. Göstericiler, Adalet Bakanı’nı dine hakaretle suçluyor ve bakanın görevinden alınıp tutuklanmasını talep ediyor.

Parti sözcüsü Ecaz Eşrefi, Reuters’a, ‘Binlerceyiz ve buradan ayrılmayacağız. Sonuna kadar buradayız’ dedi.

Takrik-i Labaik, son dönemlerde desteği artan iki yeni katı İslamcı hareketten biri. Bu hareketlerin gelecek sene yapılacak seçimlerde, çoğunluğu kazanamasalar da önemli bir rol oynayacağı tahmin ediliyor.

Pakistan İçişleri Bakanı Ahsen İkbal, hükümetin düzenin sağlanması için resmen ordudan yardım istediğini belirtti.

Gün içinde İkbal, protestocuların hükümeti zayıflatmak amacındaki bir komplonun parçası olduğunu ve ülkede kaos çıkarılmaya çalışıldığını söylemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG