Erişilebilirlik

Pakistan-NATO Gerginliği Sürüyor


Pakistan-NATO Gerginliği Sürüyor
Pakistan-NATO Gerginliği Sürüyor

Pakistan, 24 askerinin ölümüyle sonuçlanan ve Washington-İslamabad ilişkilerini daha da gerginleştiren NATO hava saldırısını tahrik ettiği yolundaki haberleri reddetti.

Askeri sözcü Tümgeneral Athar Abbas, ilk ateşi Pakistan askerlerinin açtığı iddiasının doğru olmadığını, NATO ve Afgan yetkililerin bahane aradıklarını söyledi. Abbas,saldırı sırasında koalisyon kuvvetlerinin hiç kayıp vermediğine dikkat çekti. Abbas, Pakistan ordusunun, askerleri öldürüldükten sonra hava saldırısına karşılık verdiğini, çatışmanın iki saat sürdüğünü de belirtti.

Afgan yetkililer, Pakistan sınırı yakınında devriye gezen NATO ve Afgan birliklerinin üzerine Pakistan sınır karakollarından ateş açılması üzerine NATO’nun hava saldırıları düzenleme kararı aldığını bildirmişti.

NATO ve Amerikalı yetkililer, Afgan sınırındaki Pakistan askeri karakollarına düzenlen saldırının yolaçtığı olumsuz tepkileri yumuşatmaya çalışıyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “istenmeden meydana gelen trajik ölümler” için Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani’ye başsağlığı dileklerini iletti.

Rasmussen, başbakana Pakistan askerlerinin ölümlerinin , Afgan ve uluslararası askeri personelin ölüm kadar “ kabul edilemez ve üzücü olduğunu” söylediğini açıkladı. Rasmussen olayla ilgili halen yürütülen NATO soruşturmasını desteklediğini de bildirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, ABD Dışişleri bakanı Hillary Clinton’a hava saldırısının kabul edilemez olduğunu ve insan hayatına değer verilmediğini gösterdiğini söyledi. Clinton ise, derin üzüntü duyduğunu belirterek olay üzerinde Pakistan ile işbirliği yapma sözüverdi.

Pakistan hükümeti olaya tepki olarak NATO’nun ana ikmal yolu üzerinde bulunun Turkham sınır kapısını kapattı ve Afganistan’daki uluslararası kuvvetlere malzeme taşıyan konvoyları durdurdu.

Pakistan ayrıca Amerika’dan Belucistan eyaletinin güneybatısındaki bir hava üssünü boşaltmasını istedi.

XS
SM
MD
LG