Erişilebilirlik

Pakistan’dan ABD’ye Molla Mansur Eleştirisi


ABD’ye ait İHA saldırısında öldürülen Molla Mansur’un barış sürecine engel oluşturmadığını iddia eden Pakistan, Amerikan hükümetini İslamabad’ın, Afganistan’da yaşanan şiddeti durdurmaya yönelik yürüttüğü barış müzakerelerini baltalamakla suçladı.

Pakistan Dış Politika Baş Danışmanı Sertaç Aziz, İslamabad’da düzenlediği basın toplantısında, Taleban’la bağlantısı olan tüm Pakistanlı yetkililerden aldıkları “bütün belirtilerin” Molla Mansur’un müzakere masasına oturmaya yönelik hazırlık yaptığını gösterdiğini söyledi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İran dönüşünde Pakistan’ın Belucistan vilayetinde aracında seyahat eden Molla Mansur ve şoförü, ABD’ye ait bir İHA’dan atılan füzeyle öldürüldü.

Saldırıyı ve Mansur’un ölümünü teyit eden Başkan Barack Obama, Molla Mansur’un Afganistan’da yaşanan çatışmaların ve şiddetin durdurulması için yürütülen barış görüşmelerine katılmayı reddettiğini söyledi. Obama ayrıca, Taleban’ın yeni lider atamasından sonra saldırılarına devam edeceğini düşündüğünü de bildirdi.

Obama, “Kısa vadede, Taleban’ın şiddet içeren eylemlerine ve masum insanları katletme planlarına devam edeceğini tahmin ediyoruz,” dedi.

Mansur’un öldürüldüğünü doğrulayan Taleban, Mevlevi Haybatullah Akhunzade’nin yeni lider olarak seçildiğini açıkladı.

Aziz, Afganistan’da yürütülen barış müzakerelerinin bir yıldan daha az bir zaman içerisinde iki kez bozulduğunu belirtti.

Aziz, İslamabad’ın Washington’la ileride yapacağı görüşmelerde, bu tür hareketlerle Afgan barış sürecini bölmemesini ve ABD’nin Afgan barışını “tutarlı” bir biçimde desteklediğini göstermesini tavsiye edeceğini söyledi.

Aziz, Pakistan’ın Taleban ile Afgan hükümeti arasında Temmuz 2015’te yapılan toplantıya arabuluculuk ve ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Aziz, Taleban’ın kurucu lideri Molla Ömer’in öldürüldüğü haberlerinin basına yansımasıyla bu görüşmelerin daha önce de “önemli bir aşamada” bozulduğunu söyledi.

Pakistanlı yetkililer, toplantının başarısızlığa uğramasından Afgan istihbarat teşkilatını sorumlu tutmuştu.

Sertaç Aziz, Washington’u, dörtlü siyasi müzakerelerde varılan anlaşmaya “saygı göstermemekle” suçladı.

Pakistan Dış Politika Baş Danışmanı , “Biz (askeri) yaklaşımın Afganistan’ı daha da istikrarsız hale getireceğine ve aynı zamanda ülkede bulunan birçok terör grubu yüzünden bölgenin de olumsuz etkileneceğine inanıyoruz,” dedi. Sertaç Aziz, Molla Aktar Mansur’un 21 Mayıs’ta İHA saldırısıyla öldürülmesinin, Afganistan’da yaşanan karmaşayı iyice zora soktuğunu da belirtti.

İHA saldırısının Pakistan’ın egemenliğini ve Birleşmiş Milletler ilkelerini ihlal ettiğini söyleyen Pakistan Dış Politika Baş Danışmanı, İslamabad’ın Washington’a bu eylemin iki ülke ilişkilerine de ciddi bir şekilde zarar verebileceği endişelerini ilettiklerini bildirdi.

Pakistanlı yetkililer, Mansur’un naaşını ailesine vermeden önce DNA test sonuçlarını beklediklerini açıkladı. DNA test sonuçlarının birkaç gün içerisinde alınması bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG