Erişilebilirlik

Pakistan’da Hristiyan Çift Linç Edildi


Pakistan’da polis ve görgü tanıklarının ifadesine göre kızgın bir grup Kuran’a saygısızlık ettiklerini iddia ettikleri Hristiyan karı-kocayı döverek öldürdü. Grup daha sonra çiftin cesetlerini çalıştıkları tuğla ocağında yaktı.

Olay Pakistan’ın en kalabalık eyaleti olan Pencap’ın başkenti Lahor’a 60 km uzaklıktaki Kot Rada Kişan kentinde meydana geldi.

Cinayetler, suçlamanın muğlaklığına dikkat çeken insan hakları gruplarından büyük tepki aldı ve sanıkların bir an önce yargılanması çağrısına neden oldu.

Eyalette yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattı ve polise Hristiyan mahallelerdeki güvenliği arttırma emrini verdi.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü olayı kınadı ve dine hakaretle suçlanan Hristiyan çiftin katillerinin adaletin önüne çıkarılması çağrısı yaptı.

Örgüt yayınladığı açıklamada bu tür şiddet olaylarının kaynağında Pakistan’ın baskıcı dine hakaret yasalarının olduğunu belirtti ve bunun dini azınlıklar arasında korku yarattığına dikkati çekti. Açıklamada, kızgın grubun yargısız infaz yaptığı belirtildi ve hükümete zaman geçirmeden dine hakaret yasalarını değiştirmesi çağrısı yapıldı.

Pencap’ta yetkililerin tepkisini umut verici bulduklarını söyleyen Uluslararası Af Örgütü, buna rağmen önemli olanın soruşturmanın ne ortaya çıkaracağı olduğunu açıkladı. Dini azınlıkların maruz kaldığı şiddet olaylarının ülkede sıklıkla yaşandığını belirten örgüt, bu suçların cezalandırılmasının ise son derece ender görüldüğünü belirtti.

Ülkede Asya Bibi isimli bir Hristiyan kadın, Kasım 2010’dan bu yana idam edilmeyi bekliyor. Mahkeme Bibi’yi, Müslüman bir kadınla tartışırken Hz. Muhammed’e küfretmekten suçlu bulmuştu. Dine hakaret yasasını eleştirenler, bu yasanın sıklıkla ülkede nüfuz sahibi kişilerce kişisel meseleleri çözmek için kullanıldığına dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG