Erişilebilirlik

Pakistan Cinayetle Suçlanan Amerikalı Görevliyi Yargılayacak


Pakistan Cinayetle Suçlanan Amerikalı Görevliyi Yargılayacak
Pakistan Cinayetle Suçlanan Amerikalı Görevliyi Yargılayacak

Pakistan’da bir mahkeme iki kişiyi öldürmekle suçlanan tutuklu Amerikalı konsolosluk görevlisinin yargılanacağını açıkladı.

Amerika, İslamabad Büyükelçiliği’nde sözleşmeli olarak çalışan Raymond Davis adlı güvenlik görevlisinin diplomatik dokunulmazlığı olduğunu, dolayısıyla derhal serbest bırakılması gerektiğini savunuyor.

Geçen ay ilk kez mahkemeye çıkarılan Raymond Davis, aynı gerekçeyle imzalaması gereken belgeleri imzalamayı reddetmiş ve Lahor’daki mahkeme duruşmayı 3 Mart tarihine ertelemişti. Duruşma bugün 8 Mart’a ertelendi.

CIA ajanı olduğu söylenen Davis, geçen ay, Lahor’da, iki sivili vurarak öldürmüştü. Davis, saldırıya hedef olduğunu ve kendisini savunmak amacıyla ateş açmak zorunda kaldığını ileri sürüyor. Davis, daha sonra konsolosluktaki güvenlik ekiplerinden yardım istemiş ve olay yerine yetişmeye çalışan konsolosluk aracı yolda bir Pakistanlıya çarparak ölümüne sebep olmuştu.

Amerika, hapis tutulan Davis’in diplomatik dokunulmazlığı olduğunu; Pakistan ise buna mahkemelerin karar vereceğini savunuyor.

Pakistanlı yetkililere göre olay iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki işbirliğini sekteye uğratmış durumda.

Raymond Davis’in diplomatik dokunulmazlığıyla ilgili nihai kararı gelecek ay Lahor’da Yüksek Mahkeme’nin vermesi bekleniyor.

Amerikan Kongresi, Davis’in serbest bırakılmaması durumunda, Pakistan’a milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardımı kesme tehdidinde bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG