Erişilebilirlik

Pakistan Çin Karşıtı Müslüman Militanlarla savaşacak


Pakistan Çin Karşıtı Müslüman Militanlarla savaşacak
Pakistan Çin Karşıtı Müslüman Militanlarla savaşacak

Pakistan, Pekin hükümetine kendi toprakları üzerinden Çin’e saldırılar düzenleyen ayrılıkçı Müslüman örgütlere karşı önlemlerini sertleştirme sözü verdi.

Pakistan İçişleri Bakanı Rehman Malik, İslamabad’da Çin Kamu Güvenliği Bakanı Meng Jianzhu’yu ağırladı. Malik, Çin’in düşmanı olan ayrılıkçı Özbekler ve Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin Pakistan’ın da düşmanı olduğunu kaydetti. Malik, Pakistan güvenlik kuvvetlerinin Özbek ve Uygur ayrılıkçılara müdahalenin sert olacağını söyledi.

Çin, Temmuz ayında Şincan diye adlandırdığı Doğu Türkistan’daki saldırılardan Uygur militanları sorumlu tutuyor. Pakistan’ın ise kendi topraklarında üslendiği bildirilen bu militanlara karşı nasıl bir müdahalede bulunacağı bilinmiyor. Temmuz ayında Doğu Türkistan’daki olaylarda 20’den fazla kişi ölmüştü. Çin polisi bir karakola saldıran 14 kişinin öldürüldüğünü bildirmiş, saldırıyı Türkistan İslami Partisi adındaki bir örgüt üstlenmişti.

Pakistan’ın Çin karşıtı gruplara müdahale etme sözü, Amerika ile ilişkilerinin gerginleştiği bir sırada Pekin hükümetine yakınlaşmaya çalıştığı şeklinde yorumlanıyor.

Çinli bakan, İslamabad’daki temasları sırasında Başbakan Yusuf Rıza Gilani’yle de görüştü. Pakistan başbakanı, Çin’le aralarındaki dostluğu, “dağlardan yüksek, okyanuslardan derin, çelikten sağlam, baldan tatlı” diye yorumladı.

İki ülke yetkilileri 250 milyon dolarlık ekonomik ve teknik anlaşmalara imza attı.

XS
SM
MD
LG