Erişilebilirlik

"Bir Daha Asla ABD'yle Savaşta Ortak Olmayacağız"


Pakistan Başbakanı İmran Han
Pakistan Başbakanı İmran Han

Pakistan Başbakanı İmran Han, ülkesinin içerisinde bulunduğu ekonomi ve güvenlikle ilgili sorunların, Pakistan’ın Amerika’nın Afganistan savaşına destek vermesinden kaynaklandığını söyledi. Han, uygulanan politikayı "aptallık" olarak nitelendirdi.

Han, parlamentoda yaptığı açıklamada, "Biz Amerika’yla barışta ortak olabiliriz ve olmaya devam edeceğiz. Ancak bir daha asla çatışmalarda ortak olmayacağız" dedi.

Pakistan Başbakanı, açıklamasında, ülkesinin Afganistan’daki terör operasyonları için ABD’ye askeri üsleri kullandırma olasılığını da bir kez daha reddetti.

İmran Han, ABD’de Afganistan savaşında verilen desteğin ülkesinde terör saldırılarını tetiklediğini, saldırılarda 70 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve ekonomik olarak Pakistan’ın 150 milyar dolar zarara uğradığını ifade etti. Han, buna karşın Washington yönetiminin Pakistan’ı "iki yüzlü" ilan ettiğini söyledi.

Pakistan, ABD’nin Afganistan savaşı başladığından bu yana Washington’la iniş-çıkışlı bir ilişki içerisinde.

Washington, İmran Han’ın bu suçlamaları karşısında Pakistan’ın savaş sürecinde milyarlarca dolarlık yardımlar aldığını, buna karşın Pakistan topraklarının Taleban tarafından bir sığınak olarak kullanılmaya devam ettiğini öne sürüyor.

ABD’nin Taleban’la vardığı anlaşma neticesinde 11 Eylül itibariyle Afganistan çekmesi tartışma yaratmaya devam ediyor. Pakistan da ABD’nin bu hızlı çekilme kararının doğru olmadığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG