Erişilebilirlik

Pakistan Başbakanı Yüce Divana Çıkacak


Yusuf Rıza Gilani, bir yandan Anayasa Mahkemesi, bir yandan da ordu arasında sıkışmış durumda
Yusuf Rıza Gilani, bir yandan Anayasa Mahkemesi, bir yandan da ordu arasında sıkışmış durumda

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari hakkındaki bir rüşvet davasını yeniden açmayı reddettiği için bu hafta “mahkemeye itaatsizlikten” yüce divana çıkacak.

Anayasa Mahkemesi, Gilani’nin 19 Ocak günü yüce divana çıkması kararına vardı. Suçlu bulunması durumunda Gilani’nin hapis cezası alması ve başbakanlık görevinden alınması mümkün.

Başbakan Gilani, Cumhurbaşkanı Zerdari hakkında 1990’lı yıllardan kalan bir yolsuzluk davasını yeniden açması yolunda İsviçre yargısına başvurmayı reddetmekle suçlanıyor. Hükümet, Zerdari’nin cumhurbaşkanı olarak dokunulmazlığı olduğunu savunarak bu talebi reddetmişti.

Pakistan’da sivil yönetim bir yandan Anayasa Mahkemesi, bir yandan da orduyla büyük gerginlik yaşıyor.

Orduya yakınlığıyla bilinen Anayasa Mahkemesi, hükümetin olası bir askeri darbeye karşı yardım etmesi amacıyla Amerika’ya isimsiz bir mektup sunduğu yolundaki iddiayı incelemeye almıştı.

Amerika’nın geçen yıl Mayıs ayında El Kaide lideri Usame bin Ladin’in ölümüyle sonuçlanan gizli komando operasyonu, Pakistanlı komutanları öfkelendirmiş ve sivil hükümete karşı cephe almasına yol açmıştı.

XS
SM
MD
LG