Erişilebilirlik

Pakistan, Afganistan WikiLeaks Belgelerini Reddediyor


Pakistan, Afganistan WikiLeaks Belgelerini Reddediyor
Pakistan, Afganistan WikiLeaks Belgelerini Reddediyor

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Amerikan Dışişleri Bakanlığı kriptolarında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin siyasi olarak zayıf olduğu değerlendirmelerini reddetti

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Amerikan Dışişleri Bakanlığı kriptolarında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin siyasi olarak zayıf olduğu değerlendirmelerini reddetti.

Kabil’de Karzai’la birlikte basına açıklama yapan Gilani, Afganistan liderinin güvenlik güçlerini kontrol edemediği yönündeki görüşün üst düzey Amerikalı diplomatlara ait olmadığını, bu nedenle ciddiye alınmaması gerektiğini söyledi. Pakistan Başbakanı, Amerikan diplomatik kriptolarını yayınlayan WikiLeaks İnternet Sitesine güvenilmemesini istedi.

Karzai da açıklamasında Afganistan Maliye Bakanı Ömer Zakhilval’ı savundu. Amerikan belgelerinde Afganistan Devlet Başkanı’nı “zayıf biri” olarak niteleyen kişinin Zakhilval olduğu belirtiliyor. Karzai, Maliye Bakanı’nın böyle bir şey söylediğine inanmadığını kaydetti. Zakhilval da böyle bir ifade kullandığını şiddetle reddediyor. Maliye Bakanı, Amerika’nın Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry’nin kendi görüşlerini ilerletmek için söylediklerini yanlış bir şekilde aktardığını savundu. Bakan bu olayın Büyükelçi’yle arasındaki güven ilişkisini sarstığını, artık Amerikan Büyükelçiliği’yle “hiçbir şey olmamış gibi” çalışamayacağını açıkladı.

Bu hafta yayınlanan diplomatik kriptolar Afganistan’da yolsuzluk olaylarının diz boyu olduğunu gösteriyor ve hükümetin en üst düzeylerine ulaştığına işaret ediyor. Belgelerde rüşvet alma, para aklama ve uyuşturucu ticaretinden kazanç sağalama gibi iddialar yer alıyor.

WikiLeaks tarafından yayınlanan Amerika Dışişleri Bakanlığı kriptolarında yabancı liderler hakkında çirkin ifadeler kullandığı, eleştirel değerlendirmeler yapıldığı görüldüğü gibi bazı tartışmalı konular da su yüzüne çıkmış oldu. Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkililer olayın Amerikan diplomasisine ciddi zarar verdiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG