Erişilebilirlik

Pakistan, Afgan Konferansını Boykot Ediyor


NATO hava saldırısına uğrayan Pakistan askeri karakolu
NATO hava saldırısına uğrayan Pakistan askeri karakolu

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Pakistan’ın Bonn’da yapılacak Afganistan ile ilgili uluslararası konferansı boykot kararını değiştireceğini umduklarını söyledi.

Pakistan, NATO hava saldırısında 24 askerinin ölmesi olayını çeşitli şekillerde protesto ederken son olarak konferansa katılmayacağını açıklamıştı.

Merkel, hükümetinin Pakistanlı yetkilileri kararlarını değiştirmeleri için ikna etmeye çalışacağını bildirdi.

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Pakistan’ın NATO hava saldırısından öfke duymalarının haklı olduğunu ancak olayın soruşturulması gerektiğini belirterek özür dilemeyeceğini söyledi.

Pakistan, Washington-İslamabad ilişkilerini daha da gerginleştiren NATO hava saldırısını tahrik ettiği yolundaki haberleri reddediyor.

Askeri sözcü Tümgeneral Athar Abbas, ilk ateşi Pakistan askerlerinin açtığı iddiasının doğru olmadığını, NATO ve Afgan yetkililerin bahane aradıklarını söyledi. Abbas, saldırı sırasında koalisyon kuvvetlerinin hiç kayıp vermediğine dikkat çekti. Abbas, Pakistan ordusunun, askerleri öldürüldükten sonra hava saldırısına karşılık verdiğini, çatışmanın iki saat sürdüğünü de belirtti.

Afgan yetkililer, Pakistan sınırı yakınında devriye gezen NATO ve Afgan birliklerinin üzerine Pakistan sınır karakollarından ateş açılması üzerine NATO’nun hava saldırıları düzenleme kararı aldığını bildirmişti.

Pakistan hükümeti olaya tepki olarak NATO’nun ana ikmal yolu üzerinde bulunun Turkham sınır kapısını kapattı ve Afganistan’daki uluslararası kuvvetlere malzeme taşıyan konvoyları durdurdu.

Pakistan ayrıca Amerika’dan Belucistan eyaletinin güneybatısındaki bir hava üssünde bulunan personelini çekmesini istedi.

XS
SM
MD
LG