Erişilebilirlik

Pakistan İHA Saldırılarına Son Verilmesini İstiyor


Başkan Obama ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif
Başkan Obama ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Başkan Barack Obama’dan Amerika’nın ülkesinde insansız hava araçlarıyla (İHA) yürüttüğü saldırılara son vermesini istedi. Amerika’nın terör gruplarını hedef aldığı bu saldırılar, Pakistan kamuoyunu büyük ölçüde rahatsız ediyor.

Beyaz Saray’da Başkan Obama’yla bir araya gelen Navaz Şerif, “bu tarz saldırılara son verilmesi gerektiğini” ifade etti. Başkan Obama ise gazetecilere açıklamasında İHA’lara değinmedi.

Son on yılda teröre karşı büyük mücadele veren Pakistan’da 40 bin kişinin aşırı görüşlülerin saldırılarında can verdiğini hatırlatan Obama, Başbakan Şerif’in de ülkesinde terörü zayıflatmaya, “başka ülkelere ihracını” önlemeye çalışma konusunda kararlı olduğunu bildiğini söyledi.

İki lider tarafından yapılan ortak açıklamada Pakistan ve Amerika arasındaki ortaklığın “tarafların egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı ilkesini temel aldığı” vurgulandı.

Obama ayrıca Amerikan birliklerinin gelecek yıl sonunda çekilmeyi planladığı Afganistan’ın durumu konusunda Pakistan Başbakanı’na güvence vermeye çalıştı. Obama, Afganistan için iyi sonuçlanacak bir çözümün, uzun vadede Pakistan’ın da güvenliğine hizmet edeceğini belirtti.

Pakistan, devrik Taleban rejiminin en büyük destekçilerinden biriydi. Afgan yetkililer, İslamabad’ın güçlü istihbarat servisinin bu militan örgütle sağlam bağlantıları olduğu konusundaki kaygılarını sıklıkla ifade ediyordu.

Pakistan Başbakanı, Başkan Obama’yla görüşmesinde özellikle Keşmir konusunda Hindistan’la girdiği yapıcı ilişkiyi de anlattı.

2011’de Amerika’nın Pakistan topraklarında el Kaide lideri Usame bin Ladin’in ölümüyle sonuçlanan komando operasyonunun ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kötüleşti. Ardından Amerikan helikopterlerinin 20’nin üzerinde Pakistan askerine ateş açarak öldürmesi ilişkileri daha da zedeledi.

Obama, ekonomik kalkınma, tarım, sağlık ve eğitim alanlarında Pakistan’a desteği yineledi. Başkan Obama ayrıca Amerika’nın Pakistan’ın en büyük ihracat ortağı ve bu ülkeye en çok doğrudan dış yatırım yapan ülke olduğunu hatırlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG