Erişilebilirlik

Pınar Selek Hakkında Karar 11 Haziran’da


Pınar Selek artık Paris’te yaşamını sürdürüyor ama vatanında Mısır Çarşısı’ndaki patlamanın faili suçlamasıyla yargı süreci ise devam ediyor. Yargı sisteminde hakkında 3 kez beraat kararı verilmiş olmasına rağmen Selek, şimdi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya. Yargıtay 9’ncu Dairesi’ndeki davada, bugünkü duruşmada son savunmalar alındı, karar, 11 Haziran’daki duruşmada ilan edilecek. Duruşmada, Selek’in avukatlarınca mahkeme heyetine patlama anına dair kısa animasyonlar izlettirildi. Böylece Yargıtay tarihinde bir ilke de imza atıldı.

İstanbul Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998’de yaşanan patlamada, birisi turist 2’si çocuk 7 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı. Aradan geçen 16 yılda ise dava süreci adeta bir yılan hikayesine dönüştü. Yerel Mahkeme, 3 kez beraat hükmüne vardı. Ancak Yargıtay’daki temyiz aşamasında beraat kararı her seferinde bozuldu. İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 2009 yılında sürpriz bir karara imza attı ve Selek hakkındaki kendi beraat kararında direnmekten vazgeçti. Böylece dosya yeniden Yargıtay’a geldi. Bu son temyiz aşamasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Selek’in cezalandırılması yönündeki görüşünü yineledi.

Yargıtay 9’ncu Dairesi’ndeki karar öncesinde yapılan bugünkü son duruşmada, Yargıtay tarihinde bir ilke de imza atıldı. Savcı Mustafa Aslanbatım, Selek’in suçlu olduğunu dile getirirken; Selek’in avukatlarınca patlama anına ilişkin kısa animasyon filmlerle savunma yapılması dikkat çekti.

Avukat Akın Atalay, 16 yıllık süreçte davadaki usül eksikliklerini sıralarken; avukat Ayhan Erdoğan, animasyon filmler eşliğinde patlama anını anlattı. Olay yeri fotoğrafları esas alınarak savunma tarafınca tüp patlaması olduğu belirtilen anın animasyon görüntüsü mahkeme heyetine izlettirildi. Erdoğan, Emniyet’in iddia ettiği şekilde bomba patlaması olsaydı eşyalar nasıl dağılırdı sorusunu yanıtlayan animasyonu da gösterdi. Ancak olay yerinde çekilmiş fotoğraflara bakıldığında savunma tarafı olarak belirttikleri üzere eşyalarda bir dağılım görüldüğünü kaydeden Erdoğan, Mısır Çarşısı’ndaki olay sonrası fotoğraflarını slayt gösterisi olarak mahkeme heyetine izlettirdi.

Şimdi Yargıtay’da ilk kez yapılan böylesi bir görsel savunmanın ardından nasıl bir karar verileceği merakla bekleniyor.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG