Erişilebilirlik

Ozon Tabakasında Toparlanma Belirtileri


Dünyayı güneşin radyoaktif ışınlarından koruyan ve insan yapımı gazların kullanılması sonucu incelen ozon tabakasında ilk kez toparlanma gözlendi. Uzmanlar gelişmeyi 1980’lerden bu yana alınan önlemler sayesinde bu zararlı gazların kullanımının aşamalı olarak sona erdirilmesine bağlıyor.

Deri kanserindeki artışın yanı sıra güneşin tarım ürünlerine verdiği zarar gibi birçok olumsuz etki, ozon tabakasının incelmesine bağlanıyor. Son 20 yıldır Güney Kutbu üzerindeki ozon tabakasında delik de saptanmıştı.

Uzmanlar 35 yıldır, ozon tabakasında istatistiksel olarak önemli ve sürdürülebilir artış görüldüğünü kaydediyor. Özellikle kuzey yarımkürenin ortalarında 50 kilometre yüksekte ozon tabakasında yüzde 4’lük artış saptandı.

1970’lerden bu yana ozon tabakasının incelmesi, kloroflorokarbon (CFC) gazları içeren ürünlerin kullanılmasına bağlanıyor. CFC gazları stratosferde reaksiyona girerek ozon moleküllerini yok ediyor.

1987’de imzalanan uluslararası anlaşmayla CFC gazlarının aşamalı olarak kullanımına son verilmesine karar verilmişti.

Birleşmiş Milletler, bu anlaşmanın yürürlüğe girmemiş olması durumunda, tüm dünyada 2030 yılına kadar 2 milyon kişide daha deri kanserine yakalanmış olacağını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG