Erişilebilirlik

Özgürlük Evi 2012: Türkiye 'Kısmen Özgür'


Özgürlük Evi 2012: Türkiye 'Kısmen Özgür'
Özgürlük Evi 2012: Türkiye 'Kısmen Özgür'

Özgürlük Evi (Freedom House) adlı insan hakları kuruluşunun 2012 dünya özgürlükleri raporunda Türkiye bu yıl da “kısmen özgür” olarak sınıflandırıldı.

Bugün yayınlanan rapora göre Türkiye, 2011 yılına kıyasla özgürlük sıralamasında puan kaybetmese de “kısmen özgür” kategorisinde sıralandı. Özgürlük Evi’ne göre, Türkiye son bir yıl içinde bir dizi siyasi tutuklama ve basın üzerindeki baskılar yüzünden kaygı uyandıran bir ülke durumunda bulunuyor.

Özgürlük Evi, 1972 yılından bu yana her yıl yayınladığı özgürlükler endeksinin sonuncusunda, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelere demokrasi modeli oluşturan ve bölgesel liderliğe soyunan Türkiye’deki gelişmelerin kaygı verici olduğunu savunuyor.

Özgürlük Evi’nin raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetin iktidara gelmesinden bu yana önemli reformlar uyguladığına dikkati çekiyor. Ancak raporun kaygı uyandırıcı unsurlar arasında Kürtlerin tutuklanması ve Ergenekon davası sıralanıyor. Raporda, “son dönemde Kürt hakları savunucularının gittikçe artan bir şekilde tutuklanması” ve “siyasileşerek yayılan ve insanların yargı kararı olmaksızın uzun süre tutuklu kalmasına neden olan Ergenekon komplosuna” dikkat çekiliyor.

Merkezi Washington’da bulunan demokrasi yanlısı kuruluş, ılımlı İslamcı köklere sahip olan iktidar partisinin kendini liberal demokratik değerlere adadığı mevcut Türk siyasi sisteminin sürdürülebilirliği konusunda gözlemcilerin kuşkularına yer veriyor. Özgürlük Evi, iktidara geldiği ilk yıllarda önemli reformları uygulamaya koymasına rağmen AKP hükümetinin son tavırlarının, basın özgürlüğü ve kişisel hakların savunucuları arasında endişelere yol açtığının altını çiziyor.

Özgürlük Evi, son birkaç yıl içinde Kürt terör örgütleriyle bağlantısı olduğu ya da hükümete karşı askeri darbe yapmaya çalıştığı iddiasıyla binlerce kişinin tutuklandığını, tutuklanan kişiler arasında gazetecilerin, akademisyenlerin, hatta ilgili davalarda görev yapan savunma avukatları bulunduğunu kaydediyor.

Bununla birlikte Özgürlük Evi’nin son raporunda dünyadaki görünüm Türkiye’deki kadar karamsar değil. Raporda Arap Baharı’nın Sovyet Komünizmi’nin yıkılmasından bu yana otoriter yönetimlere karşı en büyük başkaldırı olduğu, baskıcı rejimler altında yaşayan halklara yeni umutlar getirdiğini belirtiyor.

Bu yıl 195 ülke ve 14 bölgeyi incelemeye alan Özgürlük Evi endeksi, önceki yıl olduğu gibi 87 ülkeyi “tam özgür” kategorisinde listeliyor. Bu ülkeler dünya nüfusunun yüzde 47’sini oluşturuyor.


XS
SM
MD
LG