Erişilebilirlik

Özgürlük Dört Gün Sürdü


Dört gün önce tahliye edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Fırat Anlı hakkında, savcının itirazı üzerine yeniden tutuklama kararı verildi. Batman’da yargılanan iki HDP’li milletvekili için de yakalama kararı çıkarıldı.

'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma', 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme', 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs', 'Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçlarına yardım etme', 'Örgüt üyesi olmak’ iddialarıyla yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Fırat Anlı, 4 gün önce tahliye edildi.

Ancak savcılık, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararına itiraz etti. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazda, tahliye kararının yasaya ve usule aykırı olduğu belirtilerek, Anlı hakkında yeniden yakalama kararı çıkarılması istendi. İtirazı değerlendiren mahkeme, savcılığın talebini yerinde bularak, Anlı ve birlikte tahliye edilen Abdullah Bal hakkında yeniden tutuklama kararı verdi. Mahkeme, Anlı ve Bal’ın üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve kuvvetli suç şüphesinin varlığı, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle, Anlı ve Bal hakkında “yakalama emri” çıkartılmasına karar verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 30 Ekim'de tutuklanan Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Fırat Anlı'nın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 51 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede Anlı için, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma', 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme', 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs', 'Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçlarına yardım etme', 'Örgüt üyesi olmak' ve 9 kez 'Örgüt propagandası yapmak' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 121 yıla kadar hapis cezası istendi. Dosyadaki diğer 50 şüpheli hakkında da 5 yıldan, ağırlaştırılmış ömür boyuna kadar değişik oranlarda hapis cezaları isteniyor.

Öte yandan, Ankara Gar katliamı için düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları için haklarında dava açılan HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Saadet Becerikli yargılanmasına devam edildi. İki milletvekili, basın açıklamasında “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davaya katılmadı. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan Başaran ve Becerikli hakkında yakalama kararı çıkardı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG