Erişilebilirlik

Özgürlük Anıtı Karardı


ABD’nin en önemli simgelerinden biri olan, New York’taki Özgürlük Anıtı dün gece karardı.

ABD’de 20’inci yüzyılın başından itibaren dünyanın birçok ülkesinden gelen göçmenlerin işlemlerinin yapıldığı Ellis Adası yakınlarındaki, Özgürlük Anıtı’nın ışıklarının sönüp karanlığa gömülmesi değişik yorumlara neden oldu.

Özgürlük Anıtı’nın dün gece bir kaç saatliğine karanlığa gömülmesi sonrasında açıklama yapan, Ulusal Parklar Dairesi yetkilileri ışıkların sönmesini hesapta olmayan bir arıza olarak açıkladı.

“Özgürlük Anıtı eyleme katıldı”

Özgürlük Anıtı’nın kararmasının ardından sosyal medyada çeşitli iddialar ve komplo teorileri öne sürüldü, büyük tartışmalar yaşandı.

ABD’nin birçok kentinde 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle bir günlük iş bırakma eylemi yapan kadınlar, Özgürlük Anıtı’nın da bir kadın olduğunu söyleyerek, “‘Kadınsız Bir Gün’ adı verilen bir günlük iş bırakma eylemimizde Özgürlük Anıtı da hemcinslerini yalnız bırakmadı. Kadın dayanışmasına o da katıldı” yorumunu yaptılar.

Özgürlük Anıtı’nın kararması sonrası, sosyal medyada ortaya atılan bir başka sembolik yorum da tarihi anıtın Başkan Donald Trump’ın göçmenlik politikalarına tepki gösterdiği yönünde oldu. “Başkan Trump'ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan altı ülkeden mültecileri ve ziyaretçileri geçici olarak yasaklayan ikinci bir kararnameyi imzalamasına Özgürlük Anıtı da dayanamayıp tepki verdi” yorumu yapıldı.

Sosyal medyada Özgürlük Anıtı’nın kararmasıyla ilgili öne sürülen bir komplo teorisi de anıtın Ruslar tarafından hack’lendiği iddiasıydı.

ABD’de özgürlüklerin simgesi olan anıta birkaç hafta önce de aktivistler tarafından "Göçmenler Hoş Geldiniz" pankartı asılmıştı.

ABD’nin en önemli simgesi

ABD’nin en önemli simgesi olan anıtın yapımı iki yıl sürdü. Tamamı bakırdan oluşan anıt 1884 yılında Fransa'da yapılmaya başlandı. 1885 yılında Fransa’da tamamlandı. Anıt yapılışının yüzüncü yılında, anıtı inşa eden Fransızlar tarafından ABD’ye hediye edildi.

Heykel Fransa’dan ABD’ye taşınırken tam 350 ayrı parçaya bölündü, 214 sandığa yerleştirilip New York’a getirildi. Parçaların birleştirme işlemi dört ay sürdü Ekim 1886 tarihinde ise resmi açılışı yapıldı.

Özgürlük Heykeli’nin, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise ABD’nin Bağımsızlık Bildirgesi’nin hazırlandığı 4 Temmuz 1776 tarihinin yazılı olduğu bir tablet bulunuyor. Özgürlük Anıtı, Amerika’nın en önemli simgelerinden biri oldu.

Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği anıt 11 Eylül’de, New York’a düzenlenen terör saldırılarının ardından uzun bir süre kapalı kaldı.

2012 yılında Sandy Kasırgası’ndan kısmi hasar gördü. Aydınlatma sistemi kullanılamaz hale geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG