Erişilebilirlik

6 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Başkan Barack Obama ile Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai arasındaki gerginliğin giderek arttığına dikkat çekiyor. Ancak gazete, her iki liderin de birbiriyle çalışmak dışında fazla seçeneği olmadığını vurguluyor.

"Obama, Afganistan ziyareti sırasında Karzai’nin performansından memnun olmadığını bir kez daha tekrarladı. Karzai de geçtiğimiz günlerde Amerikan kuklası olmayacağını söyledi. Karzai, son on yılda kendisini radikal İslam’la ve terörle mücadeleye kararlı biri olarak gösterdi. Karzai, bu mücadelede ülkesinin Amerikan birliklerine ihtiyaç duyduğunu elbette ki biliyordur. Obama da, kendisi açısından Karzai dışında elle tutulur bir alternatif olmadığının herhalde farkındadır. Obama, Karzai ile güçlü bir işbirliği yapmadan dış politikasının eksenini oluşturan bu savaşı kazanamaz. Obama’nın bir an önce böyle bir ilişkiyi kurması gerekiyor. Ancak Karzai hakkında kamuoyu önünde küçültücü ifadeler kullanmak bu amaca hizmet etmez."

Christian Science Monitor Karzai ile Obama arasındaki gerginliğin, Amerikan birlikleri için belirlenen çekilme takviminden kaynaklandığını öne sürüyor. Gazete, Obama’dan daha sabırlı olmasını istiyor.

"Karzai, dağların, aşiretlerin, farklı dillerin ve en önemlisi savaşın böldüğü bir ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Karzai’nin farklı gruplar arasında dengeleyici bir rol oynuyor ve bu rolü üstlenebilecek insanların sayısı fazla değil... Amerika, Karzai’ye karşı daha hoşgörülü olmalıdır. İsyancılarla yapılan görüşmelerin kapsamına ve hızına Karzai karar vermelidir. Amerika, fikrini söyleyebilir ama Afganistan’ın devlet başkanı Karzai’dir. Afganistan’da sürekli olarak askerlerini kaybeden ve milyarlarca dolar harcayan Amerika için bunu kabullenmek zor olabilir. Ancak Amerika’nın diğer ülkelerdeki tecrübelerinden de öğrendiği gibi, bir gün gelir seçilmiş liderler, sırf yabancılar tarafından getirildikleri için, egemenlik haklarını kullanırlar ve milliyetçi duygularla hareket ederler."

USA Today İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni yerleşim birimi kurma kararının Amerika’ya zarar verdiğini yazıyor. Gazete, İsrail’e verilen desteğin, bu ülkenin hatalarına göz yummayı gerektirmediğini de ekliyor.

"İsrail’i desteklemenin her zaman bir maliyeti ve riski olacaktır. Ancak Amerika’nın da İsrail’den işleri daha fazla zorlaştıracak ve daha da tehlikeli hale getirecek davranışlardan kaçınmasını isteme hakkı vardır. Gallup’un yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre, Amerikan halkının % 63’ü İsrail’i destekliyor. Ancak yakınları Irak’ta ve Afganistan’da savaşanlar İsrail’in gereksiz biçimde riskleri artırdığını düşünmeye başlarsa, bu destek azalabilir. Obama yönetimi, bu tehlikeye karşı İsrail’i uyarmakta haklıdır."

Washington Times Obama’nın sağlık reformu sayesinde bütçe açığının azalacağı iddiasına tepki gösteriyor. Gazete, Obama’yı bütçe açığı konusunda tamamen sorumsuzca davranmakla suçluyor.

"Obama, bütçe açıklarını çok önemsediğini söylerken, Amerika’yı uluslararası alanda bir dilence konumuna sokacak politikalar izliyor. Elbette Obama’nın kendisini bütçe açıklarıyla mücadele eden birisi olarak tanımlamaya çalışması sürpriz sayılmaz. Kamuoyu yoklamaları 2010 seçimlerinde bütçe açıklarının en öncelikli konu olacağını gösteriyor. Obama, mali sorumluluk konusunda ne kadar duyarlı olduğuna dair istediği her şeyi söyleyebilir. Ancak rakamlar, bazı politikacıların aksine, yalan söylemiyorlar."

XS
SM
MD
LG